Slovenija 17.11.2019 7:00

APZ Tone Tomšič z železnim repertoarjem v ljubljanski Drami

Ljubljana, 17. novembra - V ljubljanski Drami bo nocoj v okviru cikla Drama Akustika nastopil Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani. Koncert pod vodstvom Jerice Bukovec bo ponudil železni repertoar, "tisti del programa, ki ga zna vsak pevec zbora zapeti kadarkoli in kjerkoli, ob dveh popoldne ali ob dveh zjutraj", kot napovedujejo v Drami.

Ljubljana. Stavba SNG Drama v Ljubljani. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stavba SNG Drama v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

"Te skladbe so srčika zbora in poosebljajo veselje pevcev do petja. So enako vrhunske in čudovite kot vse druge, a so tako domače, da pevci pogosto pozabijo, da jih mora kdaj slišati tudi občinstvo. Na tem koncertu se jim bo APZ Tone Tomšič posvetil v celoti in s tem predstavil zgodovinski pregled svojega ustvarjanja," še napovedujejo organizatorji.

APZ Tone Tomšič že desetletja velja za enega najbolj reprezentativnih sestavov slovenskega zborovstva tako po izvajalskotehnični plati kot po programski usmerjenosti. Združuje študentke in študente fakultet ljubljanske univerze, ki sta jim skupni velika ljubezen do petja in želja po vrhunskem umetniškem ustvarjanju.

Zbor nadaljuje tradicijo Akademskega pevskega zbora v Ljubljani, ki ga je leta 1926 ustanovil France Marolt kot moški sestav. Po kulturnem molku med drugo svetovno vojno je ponovno začel delovati leta 1946, tokrat v mešani zasedbi in pod imenom Akademski pevski zbor Tone Tomšič. Zbor so vedno vodili priznani zborovodje: France Marolt, Radovan Gobec, Janez Bole, Lojze Lebič, Igor Lavrič, Marko Munih, Jože Fürst, Jernej Habjanič, Stojan Kuret, Urša Lah in Sebastjan Vrhovnik. Od oktobra 2015 ga vodi Jerica Bukovec.

Njegov repertoar sestavljajo skladbe vseh glasbenozgodovinskih slogovnih obdobij, posebno pozornost pa namenja sodobni zborovski literaturi. Z naročili in natečaji spodbuja nastanek novih skladb tako mladih kot tudi že uveljavljenih domačih skladateljev ter z njihovimi prvimi izvedbami veča prepoznavnost slovenske zborovske ustvarjalnosti v domovini in po svetu. Med takšne skladbe sodi denimo Lebičevo vokalno-inštrumentalno delo Fauvel '86, ki ga je prvič izvedel leta 1986 in ponovno na letošnjem letnem koncertu.

Svojo kakovost zbor potrjuje tudi v svetovnem merilu, med drugim z dvema prvima nagradama na tekmovanju za veliko nagrado Evrope v zborovskem petju - leta 2002 v Arezzu pod Kuretovim vodstvom in leta 2008 v Debrecenu pod vodstvom Urše Lah.