Svet 16.11.2019 5:30

Nizozemska muzeja bogatejša za Van Goghovo zgodnje delo

Amsterdam, 16. novembra - Van Goghov muzej in Muzej province Drenthe sta združila moči in pridobila novo sliko nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha. Gre za zgodnje umetnikovo delo z naslovom Kmet sežiga plevel iz leta 1883. Izjemno močna slika manjšega formata prikazuje osamljeno figuro na zapuščeni ravnici, ki jo osvetljuje svetloba ognja.

Belgija, Bruselj. Razstava del nizozemskega slikarja Vincenta Van Gogha. Foto: Xinhua/STA

Belgija, Bruselj.
Razstava del nizozemskega slikarja Vincenta Van Gogha.
Foto: Xinhua/STA

Van Gogh je po pisanju spletnega portala Art Daily sliko naslikal v nizozemski provinci Drenthe, kjer je jeseni 1883 preživel tri mesece. Pokrajina s prostranimi ravninami, poraslimi z nizkim grmičevjem, in močvirji je nanj naredila velik vtis. V slikah in risbah je lovil jesensko vzdušje.

Naslikal je več krajin v temnih barvah, včasih je vanje vključil tudi človeško figuro. Njegova pisma razkrivajo, da je v tem času ustvaril vsaj 18 študij, a je večina danes izgubljena. Trenutno je znanih le pet slik, ki jih je v tem času ustvaril v provinci Drenthe. Kmet sežiga plevel je ena od njih.

V zbirko Van Goghovega muzeja so vključene tri slike, nastale v provinci Drenthe, v Muzeju province Drenthe pa je eno delo. Z novo pridobitvijo je tako vseh pet znanih Van Goghovih slik iz tega obdobja v nizozemskih javnih zbirkah, piše spletni portal.

Kot še piše portal, Van Goghovo pismo bratu Theu iz 22. oktobra 1883 vsebuje skice za štiri slike, tudi skico za sliko Kmet sežiga plevel. V pismu je umetnik zapisal: "Tu je nekaj večernih učinkov. Še vedno se ukvarjam s sežigalcem plevela, ki sem ga ujel bolje kot pred tem v slikarski študiji, vsaj kar se tona tiče. Tokrat je močneje prisotno prostranstvo ravnice in padanje mraka, majhen ogenj z oblačkom dima je edini vir svetlobe. Še naprej bom hodil ven, da ga bom gledal ob večerih."

V sliki Kmet sežiga plevel je umetnik uspešno ujel večerno razpoloženje. Slika je temna, barve so tonsko zelo blizu en drugi. S tem, ko se je osredotočil na svetlobni učinek, je ustvaril intriganten prizor. Dobro je poustvaril učinek svetlobe ognja, vzpenjajoči se dim, svetlobo, ki pada na roke in noge figure, in senco, ki pada na tla.

Vincent van Gogh (1853-1890) se je rodil v Zundertu na Nizozemskem. Leta 1880 se je posvetil umetnosti, šest let kasneje pa odšel v Pariz, kjer je preučeval impresioniste. Leta 1888 se je naselil v Arlesu v Provansi v rumeni hiši, kamor je povabil tudi svojega prijatelja Gauguina.

Maja 1889 je bil sprejet v psihiatrično bolnišnico v Saint-Remyju v bližini Arlesa. Maja prihodnje leto se je preselil v Auvers-sur-Oise v bližini Pariza. Julija 1890 se je na pšeničnem polju ustrelil.

Slika bo izmenično na ogled v obeh muzejih, najprej v Muzeju province Drenthe.