Slovenija 20.11.2019 8:00

Na Akademiji za glasbo simpozij o formalnem in neformalnem učenju in poučevanju glasbe

Ljubljana, 20. novembra - Na Akademiji za glasbo bo danes potekal mednarodni znanstveni simpozij o formalnem in neformalnem učenju in poučevanju glasbe. Posvet želi osvetliti vrednost, položaj in problematiko povezav med različnimi oblikami učenja in poučevanja, kar pri nas doslej še ni bilo raziskovalno obdelano. S prispevki bo sodelovalo 20 domačih in tujih avtorjev.

Nemčija, Hamburg. Notni zapis, note, glasba, akordi. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Hamburg.
Notni zapis, note, glasba, akordi.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Kot je za STA povedala vodja simpozija in predstojnica oddelka za glasbeno pedagogiko Branka Rotar Pance, bodo med drugim spregovorili o tradiciji povezav med formalnim in neformalnim učenjem in poučevanjem tako v splošnem šolstvu kot v glasbenem šolstvu. Med drugim o različnih delavnicah, ki jih obiskujejo ne le delujoči učitelji, ampak pogosto tudi študenti in tematsko segajo na področja, ki v študijskih programih niso dovolj dobro zastopana.

Med tematikami bosta izpostavljeni tudi vprašanji, kako se v procese učenja in poučevanja vključujejo sodobne tehnologije ter kako je s področjem muzikoterapije in pomoči z umetnostjo. Predstavili bodo tudi sodobne pristope pri poučevanju in učenju glasbe v splošnem in glasbenem šolstvu ter posebne pristope, kot sta šolanje po konceptu Jaques-Dalcroze ali pedagogika montessori, ki je v Sloveniji živa že desetletja, vendar še ne raziskovalno obdelana.

Nadalje se bodo dotaknili oblik učenja in poučevanja glasbe, ki so aktualni v zadnjem desetletju ali v zadnjih petih letih, to je projektno delo. "Pri projektih pa dejansko živijo ustanove, ki formalno izobražujejo na različnih ravneh bodoče učitelje ali pa nastajajoče mlade glasbenike, ter ustanove, društva in asociacije, ki nudijo razne oblike neformalnega izobraževanja," je povedala vodja simpozija.

Teme so po njenih besedah raznolike, tako kot so raznolike oblike učenja in poučevanja na formalnem in neformalnem področju. "Govorimo o celotni izobraževalni vertikali, saj bomo slišali prispevke od predšolskega obdobja do univerzitetne ravni in tudi vseživljenjskega učenja. Segamo tudi na področje ranljivih skupin, se pravi mladih, ki so morda zaradi kakršnegakoli razloga prekinili šolanje, pa jih želimo vključiti v aktivnosti, da se morda nekje spet usmerijo na svoje področje delovanja ob pomoči glasbe," je še povedala Branka Rotar Pance.

Za zaključek znanstvenega srečanja bo sledila okrogla miza o pomembnosti prepletanja formalnega in neformalnega glasbenega izobraževanja.

Simpozij sodi v okvir mednarodnega tedna na oddelku za glasbeno pedagogiko, ki pravkar poteka kot del praznovanja 80-letnice Akademije za glasbo. Sklenil se bo v petek s koncertom, posvečenim 100-letnici rojstva nekdanjega profesorja na oddelku in priznanega zborovodje svojega časa Janeza Boleta. Nastopila bosta dekliški in komorni zbor akademije pod vodstvom Marka Vatovca in Sebastjana Vrhovnika.