Svet 19.11.2019 9:23

Zgodnja Mozartova menueta na dražbi v Parizu prodana za 372.500 evrov

Pariz, 19. novembra - Originalna partitura dveh menuetov, ki jo je avstrijski skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart napisal pri 16 letih, je bila na dražbi avkcijske hiše Sotheby's v Parizu v ponedeljek prodana za 372.500 evrov, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Ljubljana. Skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Pred dražbo je bila rokopisna partitura iz leta 1772, ki je bila del obsežne zbirke avstrijskega pisatelja Stefana Zweiga, ocenjena na 200.000 evrov.

Doslej neobjavljena partitura vsebuje le nekaj malega popravkov in manjših sprememb, za eno ali dve je morda odgovoren Mozartov oče Leopold. Mozart, ki je veljal za čudežnega otroka, je začel skladati že zelo zgodaj pod očetovim vodstvom.

Preden je rokopis postal del Zweigove zbirke, ga je v Mozartovem rojstnem Salzburgu hranila skladateljeva sestra Nannerl.

Partitura, edina od skladateljevih Šestih menuetov K.164, je po pisanju AFP tako še naprej v zasebni lasti. Prodana je bila v sklopu dražbe knjižnice znanega švicarskega bibliofila Jean-Francoisa Chaponniera.

Kot še piše AFP, bo pariška avkcijska hiša Christie's prihodnji teden na dražbi ponudila Mozartov portret, ki je nastal, ko je bil skladatelj star 13 let. Za enega redkih Mozartovih slikarskih portretov se nadejajo iztržiti med 800.000 in 1,2 milijona evrov.