Slovenija 19.11.2019 13:34

Festival LGBT filma v 35. izdaji tudi o transspolnih in interspolnih temah

Ljubljana, 19. novembra - Festival LGBT filma bo v letošnji 35. izdaji v Ljubljani in nekaterih drugih mestih med 23. novembrom in 1. decembrom ponudil 26 celovečernih in 16 kratkih filmov iz 30 držav. Festival bo v Slovenski kinoteki odprla projekcija brazilskega filma Greta, organizatorji pa izpostavljajo tudi produkcije, ki naslavljajo transspolne in interspolne teme.

Ljubljanal. Festival LGBT filma. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljanal.
Festival LGBT filma.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"V zadnjih letih se je na področju LGBT filma zgodilo precej sprememb. Filmi z LGBT tematiko niso samo stalnica na mednarodnih festivalih, ampak so tudi del seznamov najbolj priljubljenih in pričakovanih filmov," je na današnji novinarski konferenci povedala selektorica festivala Jasmina Šepetavc.

Selektorica je v minulih petih letih opazila porast filmov s transspolnimi temami, prav tako pa se je po njeni oceni zvišala kakovost produkcij. Da je LGBT filmov bistveno več kot pred desetimi leti, opaža tudi soorganizator in selektor festivala Brane Mozetič. "Vrnila se je tudi seksualna svoboda, veliko več je eksplicitnih seksualnih prizorov, ki jih cela desetletja ni bilo. Tem filmom to najverjetneje onemogoča širšo distribucijo v kinematografih," je še ocenil Mozetič.

Vse več je produkcij iz Južne Amerike, ki so po njegovih besedah tudi zelo kakovostne, med evropskimi državami pa po besedah Mozetiča tako po številu kot kakovosti filmov še vedno prednjači Francija.

Ob tem Mozetič opaža "trdovratno in trmasto zadržanost slovenskih producentov do te tematike". Na letošnjem festivalu si bo med slovenskimi produkcijami mogoče ogledati film Skupaj režiserja Marka Šantića, ki je nastal v produkciji Radiotelevizije Slovenije, gledalci pa so si ga na malih ekranih premierno lahko ogledali že lani. Gledalcem se bo predstavila tudi režiserka Tina Novak s kratkim filmom Risk.

Letošnjo festivalsko selekcijo sicer zaznamuje močna zastopanost latinskoameriških filmov, organizatorji pa so danes v ospredje postavili tudi produkcije s transspolno in interspolno tematiko. Simona Jerala je izpostavila venezuelsko-kolumbijsko dramo režiserke Patricie Ortega z naslovom Jaz nemogoče o interspolni šivilji in mukah, s katerimi se spopada v tradicionalnem okolju. Na dan otvoritve bodo predvajali tudi italijansko-nemški animirani dokumentarni film Metulji v Berlinu režiserke Monice Manganelli o nacističnem preganjanju transspolnih oseb v letu 1933.

Na današnji predstavitvi festivala so izpostavili tudi film Portret mladenke v ognju francoske ustvarjalke Celine Sciamma, ki je letos v Cannesu dobila queer palmo in nagrado za najboljši scenarij.

Ob koncu festivala bodo razglasili dobitnika rožnatega zmaja za najboljši film po mnenju občinstva in rožnatega zmaja po oceni mednarodne žirije. To sestavljajo srbski režiser Stefan M. Mladenović, kitajski režiser Popo Fan in slovenska vizualna umetnica Valerie Wolf Gang. Tako kot lani tudi letos rožnatega zmaja za kratki slovenski film zaradi premalo prijav ne bodo podelili, je dejal Mozetič.

V spremljevalnem programu se bodo zvrstile filmske in kritiške delavnice ter kavarniška pomenkovanja o festivalskih filmih, na zadnji festivalski dan pa bo ekipa FilmFlow posnela podkast. Tudi letos so pripravili projekcije za šole, da mlajšemu občinstvu približajo filme, s katerimi se sicer morda ne bi srečali. Na Ptuju se bo mlajšim gledalcem predstavil vietnamski film Song Lang v režiji Leona Leja, v prestolnici pa filipinska produkcija Billie in Ema, ki ga je režirala Samantha Lee.

Osrednje filmske projekcije bodo letos v prestolnici samo v Slovenski kinoteki, festival pa se bo predstavil še na Ptuju, ter v Kopru, Mariboru, Idriji, Bistrici ob Sotli in Trstu.

Festival je bil prvič organiziran leta 1984 v okviru festivala Magnus in velja za najstarejši festival LGBT filma v Evropi ter najstarejši mednarodni filmski festival v Sloveniji. Ob 30-letnici so Festival gejevskega in lezbičnega filma preimenovali v Festival LGBT filma.