Svet 20.11.2019 5:00

V Berlinu bodo decembra začeli graditi Muzej moderne umetnosti

Berlin, 20. novembra - V Berlinu bodo po več letih načrtovanja decembra začeli graditi Muzej moderne umetnosti. Prvo lopato za gradnjo novega muzeja bodo po napovedih predsednika Sklada pruske kulturne dediščine Hermanna Parzingera zasadili 3. decembra.

Datum pričetka gradnje je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa pomemben, saj so zbiratelji svoje donacije muzeju vezali na to, da muzej začnejo graditi še letos. Gradnja naj bi stala okoli 450 milijonov evrov, sredstva pa je proračunski odbor zveznega parlamenta zagotovil šele v minulem tednu.

Po prvotnih izračunih naj bi gradnja muzeja, ki so ga načrtovali v švicarskem arhitekturnem biroju Herzog & de Meuron, stala 200 milijonov evrov. Dokončanje gradnje je trenutno napovedano za leto 2026, sprva so odprtje muzeja načrtovali že leta 2021.

Načrt za novi muzej je bil sicer po pisanju dpa deležen ostrih kritik. Nekateri so muzejsko poslopje označili kot "pivski šotor", "hlev za jahalne konje" ali "novega Aldija". Načrt predvideva odprtje muzejske stavbe navznoter in navzven v okolico.

Muzej moderne umetnosti bo stal v bližini Potdsamer Platza v središču mesta in bo umeščen med dve ikonični arhitekturi - Novo nacionalno galerijo Ludwiga Miesa van der Roheja in Berlinsko filharmonijo, ki so jo zgradili po načrtih Hansa Schaurona. Tudi njegova lokacija v bližini omenjenih stavb je po pisanju dpa sprožila kritike. V neposredni bližini sicer stoji tudi Kulturni forum s Slikarsko galerijo in državno knjižnico.

V Muzeju moderne umetnosti bo mesto našla ena najpomembnejših zbirk umetnosti 20. stoletja, v kateri so z deli zastopani umetniki, kot so Beckmann, Kirchner, Hoech, Paik, Tuebke, Mattheuer, Genzken, Piene in Tillmanns. Razstavljena bo na 9000 kvadratnih metrih razstavnih površin.

Po okoli 1000 kvadratnih metrov pa bo namenjeno obsežnim zasebnim zbirkam Ericha Marxa ter Ulle in Heinerja Pietzscha, ki jih bo pridobil muzej.

Med odmevnejšimi projekti biroja Herzog & de Meuron so sicer Filharmonija na Labi v Hamburgu, Olimpijski stadion v Pekingu in Arena Allianz v Münchnu.