Svet 21.11.2019 6:00

V madridskem Pradu obeleževanje 200-letnice sklenili z razstavo risb Goye

Madrid, 21. novembra - V madridskem muzeju Prado so obeleževanje 200-letnice muzeja sklenili z razstavo risb španskega slikarja Francisca de Goye (1746-1828). Kronološko zasnovana postavitev združuje okoli 300 risb in po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA priča ne le o umetnikovem izjemnem risarskem talentu, ampak tudi o aktualnosti njegovih risb in mišljenja.

Španija, Madrid. Madridski muzej Prado. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Španija, Madrid.
Madridski muzej Prado.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Goya je v risarskem mediju upodobil trupla, sestradance, berače, starce z amputiranimi okončinami in vlačuge. Zaključek obeleževanja 200-letnice madridskega muzeja bi tako po pisanju agencije APA težko bil bolj mrakoben in nasilen, a tudi impresiven.

Razstava z naslovom Goya. Risbe, ki v središče ne postavlja slavnih umetnikovih črnih slik ali Gole Maja, je po pisanju agencije edinstvena priložnost za ogled del, ki so zaradi svoje krhkosti razstavljene le redko. Številne risbe so iz zbirke muzeja Prado, za razstavo pa so risbe posodili tudi številni mednarodni muzeji in zasebni zbiratelji.

Kustosa Jose Manuel Matilla in Manuela Mena sta umetnikove risbe proučevala skoraj štiri leta. Za kakšno od risb, ki je doslej veljala za delo Goye, se je izkazalo, da je ni narisal on, nekaj sta mu jih pripisala na novo. Tekom priprave razstave je tako nastal tudi nov katalog umetnikovih risb, ki aktualizira katalog njegovih risb iz 70. let minulega stoletja.

Postavitev združuje risbe iz različnih obdobij, ki so tudi tematsko zelo raznolike. Predstavljeni so umetnikovi začetki med letoma 1771 in 1778, njegova z risbami bogato ilustrirana korespondenca z Martinom Zapaterjem med letoma 1775 in 1803, njegovi dnevniki, portreti, risbe iz obdobja vojne za neodvisnost med letoma 1810 in 1815 ter risbe z motivom bikoborbe.

Muzej Prado so odprli 19. novembra 1819. Danes je v njem mogoče občudovati mojstrovine, kot so črne slike Goye, Velazquezova slika Las Meninas ali Vrt poželenja Hieronymusa Boscha. Z okoli 8600 slikami in risbami ter skoraj 700 skulpturami je Prado danes eden največjih svetovnih muzejev.

V več kot 100 sobah so na 40.000 kvadratnih metrih na ogled dela velikih mojstrov od srednjega veka do zgodnjega 20. stoletja, predvsem dela španskih umetnikov in umetnikov iz dežel, ki so bile povezane s habsburško Španijo, kot sta Italija in Nizozemska. Z deli so zastopana vsa velika imena umetnostne zgodovine - Murillo, Zurbaran, že omenjeni Velazquez, El Greco, Tizian, Rubens, Dürer, Caravaggio, Rembrandt in Rafael.

Razstava risb Goye bo na ogled do 16. februarja 2020.