Svet 22.11.2019 5:00

Pred 200 leti se je rodila pisateljica s psevdonimom George Eliot

London, 22. novembra - Pred 200 leti se je rodila angleška pisateljica Mary Ann Evans, ki je pisala pod moškim psevdonimom George Eliot, da bi jo kritiki obravnavali resno in da bi si zagotovila zasebnost. Avtorica, ki velja za eno vodilnih angleških peres viktorijanske dobe, je znana po realizmu in pronicljivih psiholoških portretih.

Ljubljana. Pisanje, literatura, pero, pisalo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisanje, literatura, pero, pisalo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Mary Ann Evans se je rodila na podeželski angleški grofiji Warwickshire. Ko ji je leta 1836 umrla mama, je pustila šolo in skrbela za gospodinjstvo. Leta 1841 se je z očetom, metodistom, preselila v Coventory. Tam je po pisanju Velikega svetovnega biografskega leksikona postala svobodomiselna racionalistka.

Leta 1850 je začela pisati za časopis Westminster Review, pozneje je postala tudi njegova urednica. Leta 1854 je spoznala kritika in novinarja G.H. Lewesa, s katerim je živela, čeprav je bil on poročen, kar je bilo še posebej za tisti čas škandalozno.

Kot pisateljica se je pojavila s tremi povestmi 1858 v časopisu Blackwood's Magazine in se kmalu razvila v pomembno predstavnico psihološko-sociološkega romana. V prvih delih je njen slog še sproščen in živahen, pozneje pa je besedila obremenila z miselnimi vložki. Obvladala je karakterizacijo in dramatičnost ter opise človeških stisk.

Med njenimi deli velja omeniti prvenec Adam Bele, s katerim je svojo identiteto razkrila pisatelju Charlesu Dickensu, ter v slovenščino prevedene Mlin na reki Floss, Silas Marner: Tkalec iz Raveloeja in Middlemarch.

Zadnji velja za eno najpomembnejših literarnih del, nastalih v Angliji. V delu se prepleta več zgodb z velikim številom junakov, in ne glede na to, da se pripovedovalka do junakov distancira, sledi številnim podtemam, kot so položaj žensk v družbi, idealizem in sebičnost, religija in hipokrizija, politične reforme in izobraževalni sistem.