Na hitro prelistano 23.11.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 23. novembra - Pri založbi Planinske zveze Slovenije je izšel planinski vodnik Julijske Alpe: osrednji del, pri založbi Grlica 14. del iz serije Dnevnik nabritega mulca Jeffa Kinneyja z naslovom Totalno uničenje, pri založbi Miš pa slikanica Nihče čez črto! portugalskih avtorjev Isabel Minhos Martins in Bernarda P. Carvalha.

Ljubljana. 14. del iz serije Dnevnik nabritega mulca Jeffa Kinneyja z naslovom Totalno uničenje, ki je izšel pri založbi Grlica. Foto: STA

Ljubljana.
14. del iz serije Dnevnik nabritega mulca Jeffa Kinneyja z naslovom Totalno uničenje, ki je izšel pri založbi Grlica.
Foto: STA

Ljubljana. Planinski vodnik Julijske Alpe: osrednji del, ki je izšel pri založbi Planinske zveze Slovenije. Arhiv STA. Foto: STA

Ljubljana.
Planinski vodnik Julijske Alpe: osrednji del, ki je izšel pri založbi Planinske zveze Slovenije.
Arhiv STA.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Nihče čez črto! portugalskih avtorjev Isabel Minhos Martins in Bernarda P. Carvalha. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Nihče čez črto! portugalskih avtorjev Isabel Minhos Martins in Bernarda P. Carvalha.
Foto: STA

SERIJO ŠTIRIH VODNIKOV PZS SKLEPAJO TRATARJEVE JULIJSKE ALPE: OSREDNJI DEL

Planinska založba Planinske zveze Slovenije (PZS) je izdala še zadnjega izmed štirih vodnikov po Julijskih Alpah, v katerih štirje avtorji sistematično popisujejo vse od najmanj zahtevnih označenih planinskih poti do zahtevnih brezpotij in celo lažjih plezalnih smeri. Vodnik Julijske Alpe: osrednji del, ki ga podpisuje Roman Tratar, bralcu predstavi del Julijskih Alp med prelazom Vršič na zahodu in Komno s Krnskimi jezeri na jugu ter Savo Dolinko na severu in Savo Bohinjko z Bohinjskim jezerom na jugu. Območje zajema najvišje slovenske gore s Triglavom na čelu.

Če je Triglav kralj, potem je Škrlatica kraljica naših gora, ki Triglav povezuje z Martuljkovo skupino. Tam markiranih in zavarovanih poti na visoke in pogosto krušljive vršace skorajda ni - to je svet za najbolj izkušene gornike, ki si znajo poiskati brezpotne prehode in jih ni strah prijeti za skalo. Zahtevni so tudi Razor in Prisojnik ter njuni sosedi nad Kriškimi podi, kjer je sicer kar nekaj planinskih poti skrbno opremljenih z jeklenimi varovali. Visokogorskih užitkov tu nikoli ne zmanjka. Južno in vzhodno od Triglava je pogorje nekoliko manj ostro oblikovano, več je zaobljenih oblik, zelenih zaplat in planin, zakraselih visokogorskih podov. Pokljuki in Mežakli pa vladajo gosti, temni in skrivnostni gozdovi, piše v predstavitvi vodnika.

Pred vodnikom Julijske Alpe: osrednji del so pri PZS že izšli vodniki Julijske Alpe: skupini Mangarta in Jalovca avtorja Jožeta Draba, Zahodne Julijske Alpe Klemna Janše in Julijske Alpe: južni del Andraža Poljanca. Vsi štirje tvorijo serijo, ki predstavlja modernemu uporabniku prilagojeno prenovo legendarnega dela Julijske Alpe Tineta Miheliča. Napisani so tako za planince, ki delajo prve korake v gorski svet, kot za najbolj izkušene stezosledce in ljubitelje brezpotij ter normalnih pristopov na osamljene vrhove, so med drugim zapisali pri PZS.

NABRITI MULC SE PREDSTAVLJA S TOTALNIM UNIČENJEM

V slovenščini je pri založbi Grlica izšla 14. knjiga iz serije Dnevnik nabritega mulca priljubljenega pisca Jeffa Kinneyja z naslovom Totalno uničenje. V knjigi družina Tepež skače od veselja, saj je umrla prateta Berta in že sanjajo, kako bodo Bertino dediščino pognali za razkošje, šampanjec, hitre avtomobile in še hitrejše ženske. No, mogoče ne za hitre ženske, vse ostalo pa. Le mama je smrtno resna, saj ima drugačne načrte: prenovili bodo dotrajano hišo in si privoščili še prizidek. Konec koncev je smrt resna stvar. Toda če si nočete priklicati prekletstva nad dediščino drage pokojnice, potem poskrbite vsaj za to, da se ne boste po pomoti udeležili napačnega pogreba, so vsebino povzeli pri založbi. A v zgodbi se pri prenovi zalomi in v ospredju je vprašanje, ali bodo Tepeževi lahko ostali v hiši oziroma, ali se bodo morali preseliti. Slovenski prevod podpisuje Matej Frece.

Dnevnik nabritega mulca izhaja v 62 jezikih v 74 izdajah. Po vsem svetu je bilo do sedaj prodanih več kot 200 milijonov izvodov knjig. Prva knjiga je bila objavljena leta 2007 in je bila takojšnja uspešnica. Na seznamu uspešnic New York Timesa je bilo prvih 13 delov že več kot 655 tednov.

Jeff Kinney (1971) je avtor uspešnic New York Times št. 1 in šestkratni prejemnik nagrade Nickelodeon Kids Choice Award za najljubšo knjigo za serijo Dnevnik nabritega mulca. Kinney je bil v reviji Time imenovan za enega izmed 100 najbolj vplivnih ljudi na svetu. Je tudi ustvarjalec Poptropice, ki je bila ocenjena za eno izmed 50 najboljših spletnih mest na svetu.

PRI ZALOŽBI MIŠ SLIKANICA NIHČE ČEZ ČRTO!

Pri založbi Miš so izdali slikanico Nihče čez črto! avtorice Isabel Minhos Martins (1974) z ilustracijami Bernarda P. Carvalha (1973). "Čudovita, vizualno bogata in igriva mojstrovina v svoj kaos bralca dobesedno posrka in ga pospremi na miren protest proti avtoritarnemu vodji. S svojim glavnim zapletom prečkanja meje odpira vprašanja svobode in nadzora. Sporočilo je jasno: nihče - in to velja tudi za duhove, vesoljce, astronavte, živali in prebivalce maminih trebuhov - ne bo prenašal nikakršne nepravičnosti. Zgodba je dobra iztočnica za pogovore o prerekanju na otroških igriščih, šolske razprave o konfliktih in nenazadnje o današnji družbeni realnosti, v kateri imamo kar nekaj voditeljev, podobnih generalu Alkazarju," so o delu, ki ga je poslovenila Katja Zakrajšek, zapisali pri založbi.

Slikanica je požela številne nagrade, med drugim leta 2015 portugalsko nacionalno nagrado za najlepše ilustrirano otroško knjigo in leta 2017 nemško nagrado Deutscher Jugendliteraturpreis za najboljšo slikanico.