Slovenija 21.11.2019 8:30

Jan Rozman nocoj s premiero plesne predstave MEMEMEME

Ljubljana, 21. novembra - V Stari mestni elektrarni bo nocoj premiera plesne predstave MEMEMEME performerja, plesalca in koreografa Jana Rozmana. V produkciji, ki je nastala pod okriljem zavoda Emanat, Rozman raziskuje možne pomenske vrzeli, ki jih razpira fragmentiranost sodobne komunikacije. Predstava bo na sporedu še v petek na festivalu sodobnega plesa CoFestival.

Kot so zapisali o predstavi, je MEMEMEME "bivanjski prostor asociativnega toka skupnosti, trk brezkrajnega števila memov in njihovih odmevov". Preko teles performerjev - to bodo Peter Frankl, Kaja Janjić, Julija Pečnikar in Daniel Petković - ter videa in zvoka predstava plasti pomene gest, gibov, podob in izrazov. Ob naslavljanju tem sodobne komunikacije predstava izprašuje še neustavljivo težnjo družbe po posnemanju.

Meme je vsaka ideja, ki se skozi variacijo in selekcijo, kljub svoji morebitni naključnosti ali nesmiselnosti, ponavlja in razmnoži. V digitalni dobi so zaradi vsesplošne uporabe spleta najbolj razširjeni in poznani internetni memi, so zapisali ustvarjalci.

Rozman deluje kot performer, koreograf, plesalec in improvizator v Ljubljani in Berlinu. V svoji umetniški praksi se ukvarja z razširjenim pojmom telesnosti, materialno semiotiko, teksturami, vrzelmi, napakami in zmedo, ekologijo, domišljijo, fantastiko in humorjem.

Šolal se je na oddelku za sodobni ples umetniške gimnazije v Ljubljani, študiral koreografijo na amsterdamski School for New Dance Development in magistriral na Inter-University Centre for Dance v Berlinu. Letos je prejel nagrado Ksenije Hribar v kategoriji perspektivni koreograf, ki jo podeljuje Društvo za sodobni ples Slovenije, in štipendijo danceWEB na festivalu ImpulsTanz na Dunaju.