Svet 24.11.2019 6:00

Na Dunaju razstava Caravaggio & Bernini

Dunaj, 24. novembra - V Umetnostnozgodovinskem muzeju je do 19. januarja na ogled razstava Caravaggio & Bernini. Združuje približno 70 slik in skulptur, nastalih v zgodnjem 17. stoletju. Osrednji poudarek je na revolucionarnih opusih dveh izjemnih umetnikov - slikarja Michelangela Merisija da Caravaggia (1571-1610) in kiparja Gian Lorenza Berninija (1598-1680).

Razstava raziskuje fenomen vzpona in razcveta baroka ter predstavlja tedaj radikalno nova dela, nastala v Rimu. Kot piše na spletni strani muzeja, gre za izjemna dela, polna drame, strasti, gibanja in barvite teatraličnosti. Tako Caravaggio kot Bernini sta s svojima osebnima slogoma kot tudi nekonvencionalnima življenjskima zgodbama močno izstopala v tedanjem Rimu.

Postavitev se osredotoča na revolucijo v umetnosti, ki je pretresla večno mesto med letoma 1600 in 1640 ter pomembno vplivala na preostalo Evropo. V štirih desetletjih je bil Rim magnet za številne nadarjene umetnike, ki so vanj prišli iz Firenc, Neaplja, Lombardije, pa tudi Francije v upanju, da bodo v njem našli delo in slavo. Mesto je kmalu postalo pomemben umetniški center, kjer so cvetele nove ideje in inovacije. Tipična za obdobje, pozneje poimenovano zgodnji barok, je bila tudi vedno večja pripravljenost na sodelovanjem med umetniki, o čemer med drugim pričajo ustanovitev Akademije sv. Luke in osebna prijateljstva med umetniki.

S predstavitvijo slik in skulptur razstava ponuja nove poglede na umetniška dela, nastala v Rimu v zgodnjem 17. stoletju. Ob delih Caravaggia in Berninija so na njej med drugim na ogled dela Alessandra Algardija, Annibaleja in Ludovica Carraccija, Pietra da Cortone, Artemisie in Orazia Gentileschija, Nicolasa Poussina, Mattie Pretija, Guida Renija in Simona Voueta. Kot še piše na spletni strani muzeja, je to prva tako obsežna razstava zgodnjebaročnih del izven Italije.