Slovenija 24.11.2019 8:30

Nika Solce z albumom uglasbenih pesmi Alme Karlin premierno v CD

Ljubljana, 24. novembra - V Klubu Cankarjevega doma (CD) bo nocoj premierna predstavitev albuma Ko duše pokličem, na katerem je glasbenica in lutkarica Nika Solce uglasbila nepoznano poezijo svetovne popotnice Alme Karlin. Pred občinstvom ga bo prvič izvedla na dan, ko bo mineva natanko sto let, odkar se je pesnica in potopiska odpravila na pot okrog sveta.

Niko Solce so k uglasbitvi pritegnile predvsem pesmi iz sklopa Alminega duhovnega sveta. Uglasbila pa je tudi pesem Moja Erika iz sklopa avtobiografskih pesmi, ki opisuje Almino potovanje in njeno ljubezen do pisanja ter do njenega pisalnega stroja Erike, je povedala na nedavni predstavitvi albuma.

Za petkovo izdajo Dela je dodala: "Hotela sem ujeti Almino večplastnost. Nekatere pesmi so zelo intimne in ponotranjene, brezčasne, druge lahkotnejše. Album je zelo pisan in niti malo uokvirjen. Tudi posnetki so z različnih terenov - zato ima vsaka pesem drugačno barvo in zvok. Snemali smo tako v studiu kot v cerkvi, ob potočkih, slapovih, v dežju, ob morju... Tudi glasbeniki so iz različnih glasbenih svetov in kultur. Igrajo na različne svetovne instrumente, kot so nyckelharpha, arabska lutnja, sarod, harmonika, violina in še kaj."

Na koncertu bodo nastopili skoraj vsi, ki so sodelovali pri plošči, poleg Nike Solce (vokal, ukulele, kitara) še Igor Bezget (arabska lutnja, sarod, kitara), Stephan Steiner (nyckelharpha, violina, harmonika), Mary Servatius (violončelo), Ana Lazar (violina), Ajda Cvek (violina), Klemen Krajc (kontrabas) in Katja Mlinar (flavta, spremljajoči glas).

Koncert je posvečen stoti obletnici poti okoli sveta, ki jo je Alma M. Karlin začela prav na današnji dan leta 1919 ob 19. uri na celjski železniški postaji. Album so sicer v tem tednu predstavili skupaj z njeno prvo pesniško zbirko Dediči luči in njenim prvencem Moj kitajski ženin.

Alma M. Karlin je napisala več kot 300 pesmi, ki sta jih pred dvema letoma v arhivih Narodne in univerzitetne knjižnice odkrili Nika Solce ter raziskovalka Almine zapuščine in prevajalka njenih del iz nemškega v slovenski jezik Jerneja Jezernik. Na albumu je ena pesem v nemščini, druge pa je v slovenščino prevedel Boštjan Dvoržak.