Slovenija 23.11.2019 19:05

Letošnja nagrada Piranesi za novo galerijo v Dunajskem Novem mestu

Portorož, 23. novembra - Letošnja mednarodna nagrada Piranesi je šla v roke studiu Bevk Perović arhitekti za projekt Nova galerija in kazemate v Dunajskem Novem mestu v Avstriji. Shema uspešno združuje novo stavbo s staro, kar so arhitekti dosegli s premišljenim vijuganjem poti, ki povezuje oba dela, in z razvijanjem prefinjenega medsebojnega razmerja.

Projekt ponuja bogat kontekstualni odziv. Ekspresivna arhitektura je ponekod kontrastna, drugod navdihnjena z obstoječimi opečnimi oboki, izhaja iz obrazložitve 12-članske mednarodne žirije, ki jo sestavljajo vsakoletni predavatelji na Piranskih dnevih arhitekture.

Kot so sporočili organizatorji, je žirija podelila še dve priznanji Piranesi. Za prenovo glavnega trga v Novem mestu je nagrado prejel Atelier arhitekti. Kljub temu, da projekt obsega veliko območje, ga odlikuje preprostost, ki kaže tako zadržanost kot zrelost. Trg, ki so ga nekdaj zavzemali avtomobili, je po prenovi postal odprta javna površina za bogato in raznoliko mestno življenje.

Priznanje so za projekt Chiostri di San Pietro v okviru samostana sv. Petra v italijanski Reggio Emilii dobili tudi v studiu ZAA Zamboni Associati Architettura. Po mnenju žirije nova stavba z občutljivostjo in lahkotno oblikovanimi detajli vzpostavi odnos z obstoječim zidanim kompleksom. Zasebni prostor samostana je postal javni. Oblikovan je s preprostostjo, ki spoštuje spokojnost obstoječih struktur.

Žirija je podelila tudi študentsko priznanje Piranesi Roku Staudacherju pod mentorstvom Tomaža Krušca za idejno zasnovo Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana-Polje. Žirija je prepoznala zrelost in celovitost projekta. Tlorisna zasnova oblikuje konstrukcijski jezik, s katerim ustvarja raznolike zunanje in notranje prostore, ki se občutljivo odzivajo na različne pogoje in obenem ustvarjajo celovitost območja. Avtor si zastavlja vprašanje, kakšna je arhitektura, ki zdravi, odgovor in presojo pa pušča odprto.

Za letošnjo nagrado Piranesi je bilo nominiranih 47 projektov, ki so jih izbrali nacionalni selektorji desetih evropskih držav ter 34 študentskih projektov, ki so jih izbrali selektorji iz 17 evropskih arhitekturnih fakultet. Na razstavo Piranesi je prispelo skupno 79 projektov, od tega 45 projektov arhitektov in 34 projektov študentov.