Svet 25.11.2019 12:13

Kinodvoru nagrada mreže Europa Cinemas za najboljši program 2019

Lizbona, 25. novembra - Ljubljanski Kinodvor je na 21. konferenci mednarodne mreže Europa Cinemas, ki je minuli konec tedna potekala v Lizboni, prejel nagrado mednarodne mreže Europa Cinemas za najboljši program 2019. To je ena izmed treh nagrad, ki jih mreža podeljuje, so sporočili iz Kinodvora. Leta 2010 je kino dobil nagrado za najboljši program za otroke in mlade.

Ljubljana. Mestni kino Kinodvor. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Mestni kino Kinodvor.
Foto: Anže Malovrh/STA

Europa Cinemas združuje 3123 filmskih platen 1194 kinematografov v 43 državah oziroma 724 mestih, ki sledijo smernicam mreže. Te vključujejo posvečanje posebne pozornosti evropskemu filmu, razvijanje iniciativ, namenjenih otrokom in mladim, promoviranje raznolikosti ter razvijanje mreže kinodvoran, kar omogoča skupne iniciative na nacionalni in evropski ravni.

Poleg nagrade za najboljši program so na konferenci podelili še nagrado najboljši program za otroke in mlade, ki sta jo dobila Cinema Lux v Caenu in Cafe des Images v Herouville-Saint-Clair v Franciji, ter nagrado za najbolj domiselnega podjetnika, ki sta jo dobila Yanaki in Christo Dermendjiev - Lucky Cinema Home iz bolgarskega Plovdiva.

Nagrado za najboljši program so v Lizboni prevzeli direktorica Kinodvora Metka Dariš, pomočnik direktorice za program Koen Van Daele in nekdanja direktorica Nina Peče Grilc.

Konference Europa Cinemas potekajo vsako drugo leto. Letošnje z naslovom Krepitev kulture obiskovanja kina v hiperpovezanem svetu se je udeležilo več kot 500 strokovnjakov s področja filma, med njimi predstavniki kinematografov, avdiovizualnih organizacij in združenj, distributerji ter predstavniki Evropske komisije.

Razprave in delavnice so se osredotočale na premislek o tem, kaj pomeni obiskati kino - zlasti v odnosu do "spletne generacije", potrebe po prilagajanju spreminjajoči se filmski krajini s poudarki na pametni obdelavi podatkov, digitalnih oglaševalskih strategijah in kinu kot odprtem, inkluzivnem ter trajnostno usmerjenem prostoru, pa tudi na prihodnost neodvisnega filma v dobi internetnega pretakanja avdiovizualnih vsebin.

Konferenca je osvetlila tudi različne primere dobrih praks evropskih filmskih prikazovalcev, direktorica Kinodvora Metka Dariš pa je predstavila filmski program Kinotrip, ki ga pripravljajo mladi za mlade.

Predstavili so tudi knjigo Cinema Makers avtorjev Agnes Salson in Mikaela Arnala, nastalo s podporo mreže, v kateri sta opisala značilnosti 22 kinematografov, ki sta jih izbrala po obisku in ogledu več kot 100 kinematografov v več kot 20 mestih po Evropi. V njej je obravnavan tudi Kinodvor.

Poleg Kinodvora so se konference udeležili tudi nekateri drugi slovenski kinematografi iz Art kino mreže Slovenije, ki so člani Europa Cinemas, ter predstavili desetletno delovanje mreže, so še sporočili iz mestnega kina.