Svet 26.11.2019 14:03

Biblija iz Gutenbergove tiskarne prodana za milijon evrov

Hamburg, 26. novembra - Izvod Biblije, ki je bil natisnjen v tiskarni Johannesa Gutenberga v Mainzu, je bil v ponedeljek na dražbi avkcijske hiše Ketterer Kunst v Hamburgu prodan za milijon evrov, piše nemška tiskovna agencija dpa. Kot navajajo v avkcijski hiši, gre za doslej najdražjo Biblijo, prodano na dražbi v Nemčiji.

Biblijo v dveh knjigah iz leta 1462 je kupil zasebni zbiratelj iz Švice. Skupaj obsega 481 pergamentnih listov. Knjigi z merami 42 x 31 centimetrov skupaj tehtata približno 20 kilogramov. V Mainzu sta ju ročno natisnila Gutenbergova neposredna naslednika Johannes Fust in Peter Schöffer, poroča nemška javna televizija ZDF.

V Fust-Schöfferjevi Bibliji je uporabljena pisava gotica antiqua. Na zadnji strani je opomba o tiskarju in datum. Po navedbah avkcijske hiše gre za prvi impresum v tiskani knjigi nasploh. Ko je prišla iz tiskarne, je bila Biblija prepeljana v Italijo, kjer so bile dodane še filigransko ilustrirane inicialke v pisanih barvah in zlatu.

Skupaj sta Fust in Schöffer domnevno izdelala 200 do 250 primerkov knjige, danes jih je ohranjenih le še 90 in še od teh večina fragmentarno. Trije so v zasebni lasti, večino drugih hranijo v knjižnicah in arhivih. Biblija, ki je bila prodana na ponedeljkovi dražbi, je bila tudi pred tem v zasebni lasti.

Johannes Gutenberg (1400-1468) je z iznajdbo tiska s premičnimi kovinskimi črkami povzročil revolucijo v tiskanju knjig. Njegova znamenita Gutenbergova Biblija je bila natisnjena leta 1455.