Svet 27.11.2019 6:00

V Pompejih javnosti predstavili fresko Lede z labodom

Neapelj, 27. novembra - V Pompejih so javnosti predstavili fresko Lede z labodom, ki so jo odkrili med lanskimi izkopavanji. Prav tako so odprli Via del Vesuvio, ob kateri stoji hiša z omenjeno fresko. Hiša je po mnenju arheologov pripadala bogatemu trgovcu, ki je želel svoje poznavanje kulture pokazati tako, da je dal svoj dom okrasiti s freskami z mitološko tematiko.

Italija. Pompeji, svetovna znamenitost. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija.
Pompeji, svetovna znamenitost.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Leda, špartanska kraljica in mati Helene, Klitemnestre ter dvojčkov Kastorja in Poluksa, je na freski upodobljena med spolnim aktom z Zevsom - oziroma s starorimskim Jupitrom - v podobi laboda.

Podoba Lede je bila sicer dokaj pogosta v hišah v Pompejih in sosednjem Herkulaneumu, ki ju je leta 79 uničil izbruh Vezuva. Dobro ohranjeno fresko so odkrili med izkopavanji v regiji V, ki je skrivala še več presenečenj.

Po pisanju spletnega portala The Guardian so v ponedeljek v Pompejih odprli še restavrirane Osrednje terme in Hišo zlatega Kupida. Ni pa še jasno, kdaj bo za javnost v celoti odprta regija V, ki obsega 21,8 hektarja in leži severno od arheološkega parka. Izkopavanja na omenjenem območju potekajo v sklopu Great Pompeii Project, ki ga financira EU. Začela so se izvajati v začetku lanskega leta in so najintenzivnejša v Pompejih po 60. letih minulega stoletja.

Med zadnjimi odkritji spletni portal navaja še fresko gladiatorjev. Eden je upodobljen, kako zmagoslavno stoji, medtem ko se njegov okrvavljeni nasprotnik opoteka. Fresko z merami 1,12 krat 1,5 metrov so našli v kleti hiše nedaleč od stavbe, v kateri je bila kasarna gladiatorjev. V hiši je bila najverjetneje taverna, v zgornjem nadstropju pa so bili lastnikovi prostori in sobe za prostitutke.

Arheologi pa so našli tudi nekaj posmrtnih ostankov ljudi, med njimi okostji dveh žensk in treh otrok, pa tudi okostje plemenskega žrebca s sedlom iz lesa in brona in bogatim okrasjem.