Slovenija 26.11.2019 18:18

DZ potrdil zakon o dodatnih sredstvih kulturi do leta 2027

Ljubljana, 26. novembra - DZ je na današnji seji s 77 glasovi za in tremi proti potrdil predlog zakona o zagotavljanju sredstev za določene nujne programe RS v kulturi, popularno imenovan zakon o kulturnem evru. Po zakonu bo slovenska kultura v letih od 2021 do 2027 bogatejša za dodatnih 122,6 milijona evrov, ki bodo namenjena investicijskim in razvojnim vlaganjem.

Ljubljana. Denar, bankovci, evro. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Denar, bankovci, evro.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot nujne programe, katerim bi bila sredstva namenjena, zakonski predlog navaja sedem točk. Na prvo postavlja sanacijo najbolj ogroženih in najpomembnejših kulturnih spomenikov, pri čemer bi bili projekti za obnovo izbrani na javnem pozivu ali razpisu. Stanje na tem področju je, kot piše v predlogu zakona, zaskrbljujoče, saj je bilo od leta 2002 do danes izgubljenih 830 enot kulturne dediščine.

Sredstva bodo namenjena tudi ureditvi prostorskih pogojev in nakupu opreme za javne zavode v kulturi, podpori razvoju sodobnih knjižničnih storitev v potujočih knjižnicah s sofinanciranjem nakupa ali obnov bibliobusov ter obnovi slovenske filmske, glasbene, baletne in plesne dediščine. Zakon predvideva tudi podporo slovenskemu jeziku v digitalnem okolju ter ljubiteljski, nevladni in mladinski kulturi ter odkupe predmetov kulturne dediščine in sodobne umetnosti.

Odbor DZ za kulturo je zakonski predlog podprl z dopolnilom, da se ga bo izvajalo ne glede na javnofinančne zmožnosti.

Slovenija je tovrstni zakon prvič sprejela leta 1998, še v času tolarja. Zatem je bil z namenom, da bi podaljšali rok za njegovo izvedbo, dvakrat noveliran, leta 2002 in leta 2008, ko mu je bil podaljšan rok do leta 2013. Od leta 1999 do leta 2013 je bila porabljena približno tretjina vseh predvidenih sredstev. Po letu 2013 so sledili poskusi, da bi zakon ponovno podaljšali, nazadnje lani, a se niso uresničili.