Svet 26.11.2019 16:57

Netflix najel prvo kinodvorano

New York, 26. novembra - Ameriška produkcijska družba Netflix je sporočila, da je najela sloviti kino Pariz v New Yorku. Gre za prvi primer, da je velikan pretočnih vsebin, za katerega so se pojavljale trditve, da bi lahko ogrozil klasično kinematografsko izkušnjo, vzel v dolgoročni najem dvorano za predvajanje svojih filmov.

Kot poroča britanski BBC, ki se sklicuje na hollywoodski portal Deadline, je Netflix podpisal desetletno najemno pogodbo. Pred tem je za določena obdobja najemal različne kinematografe, da bi si zagotovil, da se bodo njegovi filmi lahko potegovali za nagrade. V kinu Pariz, ki so ga odprli leta 1948, zdaj predvaja potencialnega kandidata za oskarja, film Marriage Story režiserja Noaha Baumbacha.

"Zdaj bo kultni kino ostal odprt in bo postal dom za posebne Netflixove dogodke, projekcije in premiere pred začetkom distribucije," je družba napovedala na Twitterju.

Kino Pariz so odprli 13. septembra pred 71 leti, ko je trak prerezala filmska legenda Marlene Dietrich. Bil je ena najpomembnejših ameriških kinodvoran za umetniški film in zadnji kino z enim platnom v New Yorku. Zaprli so ga konec avgusta.

Zagovorniki tradicionalne kinematografije so sicer v zadnjih letih večkrat izražali nenaklonjenost pretočnim storitvam. Zaskrbljenost nad prihodnostjo kinematografske izkušnje filma zaradi konkurence pretočnih vsebin je denimo v začetku leta izrazil režiser Steven Spielberg. Igralka Helen Mirren pa je dejala, da porast gledanja filmov doma "uničuje" ljudi, ki snemajo filme za veliko platno.

Kot še poroča BBC, so ljubitelji filma na Twitterju pozdravili Netflixovo odločitev, da ponovno odpre omenjeno kinodvorano.