Svet 28.11.2019 5:00

Na Dunaju razstava o igralki in izumiteljici Hedy Lamarr

Dunaj, 28. novembra - V Judovskem muzeju na Dunaju so odprli razstavo Lady Bluetooth, Hedy Lamarr, ki dokumentira življenje in delo avstrijsko-ameriške filmske igralke in izumiteljice judovskega rodu Hedy Lamarr. Hollywoodska diva je veljala za najlepšo žensko na svetu, s svojim prispevkom k tehničnemu napredku pa je pisala tudi zgodovino.

Avstrija, Dunaj. Avstrijska prestolnica Dunaj. Foto: Mojca Zorko/STA Arhiv STA

Avstrija, Dunaj.
Avstrijska prestolnica Dunaj.
Foto: Mojca Zorko/STA
Arhiv STA

"Razstava predstavlja različne vidike življenja in dela igralke in izumiteljice Hedy Lamarr, ki je bila filmska zvezda in znanstvena inovatorka na področju brezžičnih komunikacij," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina povedala direktorica muzeja Danielle Spera.

Po besedah kustosinje Andree Winklbauer razstava vključuje približno 300 eksponatov: fotografije, pisma, plakate in osebne predmete. Njen prispevek na filmu pa je dokumentiran z video zapisi, ki jih prikazujejo na 11 monitorjih. Obiskovalci si lahko ogledajo odlomke iz filmov Alžir režiserja Johna Cromwella, Samson in Dalila Cecila B. DeMillea in Moj najljubši vohun Normana Z. McLeoda ter kontroverzni film Ekstaza Gustava Machatyja iz leta 1933, v katerem je njenega soproga odigral hrvaški igralec Zvonimir Rogoz.

Film je zaradi nekaterih erotičnih prizorov izzval škandal. Kot je povedala kustosinja, je s prvimi prizori golega dekleta in upodobitvijo ženskega orgazma razbil tabu mednarodne filmske industrije. Mož Fritz Mandl, bogati industrialec in trgovec z orožjem, ki je bil blizu fašistom, ji je prepovedal snemati nove filme. Leta 1937 je pobegnila v ZDA.

Njeno lepoto je odkril veliki hollywoodski producent Louis B. Mayer, ki ji je ponudil pogodbo za studio Metro-Goldwyn-Mayer, na njegov predlog pa je svoje ime Hedwig Eva Maria Kiesler spremenila v Hedy Lamarr. Največji komercialni uspeh je dosegla z vlogo v filmu Samson in Dalila.

Hedy Lamarr je bila v drugi svetovni vojni odkrita nasprotnica nacistične Nemčije. Leta 1942 je prijavila patent oziroma sistem frekvenčnih skokov za daljinsko upravljanje torpeda, ki ga je razvila s skladateljem Georgeom Antheilom. Ameriška mornarica izuma ni izkoristila, se pa tehnologija še danes uporablja za mobilne telefone in za naravnavanje frekvenc. Kot piše na spletni strani muzeja, brez njenega daljnosežnega izuma danes mobilna telefonija, Wi-Fi ali Bluetooth ne bi bili predstavljivi.

Čeprav ji izum za časa življenja ni prinesel zaslužka niti slave, velja za veliko inovatorko, zato se mednarodni dan izumiteljev praznuje 9. novembra, na njen rojstni dan.

Hedy Lamarr (1914-2000) se je rodila na Dunaju v bogati judovski družini. Bila je igralsko in znanstveno nadarjena. Leta 1937 je zbežala najprej v Pariz, od tam v London in nato v ZDA.

"Moja mati je živela v Ameriki, a njeno srce je bilo na Dunaju," je povedal njen sin Anthony Loder, ki je za dunajsko razstavo dal na razpolago eksponate iz svojega arhiva. Razstava bo na ogled do 10. maja 2020.