Slovenija 28.11.2019 6:00

Pevčev Jaz sem Frenk prihaja na redni kino spored

Ljubljana, 28. novembra - Po premiernih projekcijah v Tržiču in v Ljubljani, v sklopu 30. Liffa, najnovejši film Metoda Pevca Jaz sem Frenk danes prihaja na redni spored slovenskih kinematografov. Eno od glavnih sporočil filma, v katerem naslovno vlogo igra Janez Škof, je, da denar posamezniku ne prinaša sreče.

Ljubljana. Kinodvor, dvorana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor, dvorana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V filmu Frenk na zapuščinski razpravi po očetu, svojčas pomembni osebi v ozadju slovenskega osamosvajanja, ugotovi, da je na pokojnikovem švicarskem bančnem računu ostalo nekaj milijonov pomanjkljivo opranega denarja. Frenkov nekoliko mlajši brat Brane bi s pripadajočo dediščino brez predsodkov dokapitaliziral svoje poslovne ambicije, Frenk, ki ostaja zvest socialističnim vrednotam, pa začne odkrivati nečedno ozadje te dediščine. Milijoni med bratoma vnamejo nepomirljiv spor, v katerem se odražajo številni družbeni konflikti sodobne Slovenije, je pisalo v sporočilu za javnost.

Pevec s filmom Jaz sem Frenk gledalca spomni na čas socializma, ko so bile v ospredju vrednote, kot so enakost, pravičnost in solidarnost, ter zavedanje, da denar človeku ne prinaša sreče. Pevec je ob nedavni premieri na 30. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu (Liffe) dejal, da se film sprašuje, "kam je izginilo poštenje v deželi, kjer so v globoke žepe brez sledu ponikali privatizacijski milijoni. Frenk je v tem pogledu partizansko-donkihotski glas utišanih socialističnih vrednot".

Film je postavljen v nekdanje industrijsko mesto Tržič, v tovarno nekdaj slovenskega paradnega podjetja Peko, kjer so, kot je povedano v filmu, delali takšne čevlje, kot jih danes ni več mogoče dobiti nikjer.

Frenka v filmu igra Janez Škof, njegovega brata, zapriseženega kapitalista Braneta, pa Valter Dragan. V igralski ekipi so tudi Katarina Čas, Mojca Partljič, Mojca Ribič, Radko Polič, Primož Pirnat, Davor Janjić in Uroš Smolej. Slovenski producent Vertigo je koprodukcijske in ustvarjalne partnerje za film našel v Srbiji, Makedoniji in na Hrvaškem, uspešen pa je bil tudi pri črpanju sredstev iz sklada Eurimages.