Svet 1.12.2019 5:00

Na Poljskem retrospektiva slovenskega filma

Varšava, 1. decembra - V Varšavi in v poljskem pristaniškem mestu Gdynia bodo prihodnji teden na ogled slovenski filmi. Retrospektiva slovenskega filma v Varšavi, ki bo prva predstavitev slovenske filmske ustvarjalnosti v poljski prestolnici, bo potekala med 6. in 8. decembrom, v Gdynii pa med 4. in 5. decembrom. V obeh mestih bodo prikazali pet filmov.

Na sporedu bodo prvenci Roka Bička Razredni sovražnik, Urše Menart Ne bom več luzerka in Darka Štanteta Posledice ter igrano-dokumentarni film Žige Virca Houston, imamo problem! Prikazali bodo tudi restavrirano in digitalizirano kopijo filma Dolina miru Franceta Štiglica. Ob projekciji bo Maša Guštin predavala o zgodovini slovenskega filma, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Film Razredni sovražnik (2013), ki ga je Biček postavil v šolske klopi, je prejel vrsto nagrad, med drugim nagrado fedeora na Mednarodnem tednu kritike v Benetkah, osem nagrad na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, prebil pa se je tudi med tri finaliste za nagrado lux. V filmu igrajo Igor Samobor, Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc, Robert Prebil, Voranc Boh in Jan Zupančič.

Film Ne bom več luzerka (2018) je dobitnik vesne za najboljši celovečerni film ter za najboljši scenarij in najboljšo stransko igralko. V filmu protagonistko Špelo upodablja Eva Jesenovec, poleg nje pa v filmu med drugim igrajo še Saša Pavček, Brane Završan, Jurij Drevenšek, Tina Potočnik Vrhovnik, Aljaž Jovanović in Timon Šturbej. Film prinaša grenko-sladek komični portret "izgubljene" generacije milenijcev, razpete med pričakovanja staršev in neugodne razmere na trgu dela. Film je bil ta mesec prikazan še na dveh retrospektivah v Berlinu in Sant Peterburgu, čakajo pa ga še projekcije v Torontu, Ottawi in Vancouvru.

Posledice (2018) so večkrat nagrajena drama o odraščanju v vzgojnem zavodu, dobitnik vesne za najboljšo režijo, glavno in stransko moško vlogo, nagrade občinstva in nagrade žirije slovenskih filmskih kritikov in kritičark 2018.

Film Houston, imamo problem!, ki raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih 60. letih preteklega stoletja, je leta 2016 na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši celovečerni film, za najboljšo glavno moško vlogo in za najboljšo montažo. V svoj program ga uvršča tudi Netflix.

Dolino miru (1956) bodo prikazali v okviru obeleževanja 100. Štigličeve obletnice rojstva. Film je bil ob 60. obletnici predstavljen na mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu, v sekciji Cannes Classics 2016.

Retrospektiva je nastala v sodelovanju SFC in slovenskega veleposlaništva v Varšavi in je sedma retrospektiva slovenskega filma v tujini letos. V obdobju po osamosvojitvi je bila na Poljskem le ena retrospektiva, in sicer leta 2006 v Katovicah, so še zapisali v SFC.