Slovenija 29.11.2019 8:30

V Prešernovi rojstni hiši v Vrbi odprtje prenovljene razstave

Vrba, 29. novembra - V Prešernovi rojstni hiši v Vrbi bodo danes ob 14. uri odprli novo stalno razstavo o Francetu Prešernu. Po 20 letih prenovljena razstava prinaša osvežen pogled na pesnikovo življenje, delo in pomen za vse Slovence. Odpirajo pa jo ob 219. obletnici pesnikovega rojstva.

Žirovnica, Zavod za turizem in kulturo Žirovnica. Maketa prenovljene stalne razstave v galeriji Prešernove rojstne hiše v Vrbi. Foto: Tinkara Zupan/STA

Žirovnica, Zavod za turizem in kulturo Žirovnica.
Maketa prenovljene stalne razstave v galeriji Prešernove rojstne hiše v Vrbi.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Žirovnica, Zavod za turizem in kulturo Žirovnica. Maketa prenovljene stalne razstave v galeriji Prešernove rojstne hiše v Vrbi. Foto: Tinkara Zupan/STA

Žirovnica, Zavod za turizem in kulturo Žirovnica.
Maketa prenovljene stalne razstave v galeriji Prešernove rojstne hiše v Vrbi.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Projekt prenove stalne razstave v galeriji Prešernove rojstne hiše je vodil Zavod za turizem in kulturo Žirovnica v sodelovanju z Gorenjskim muzejem iz Kranja, razstavo pa je poleg žirovniškega zavoda financiralo tudi ministrstvo za kulturo. Dogovarjanje in usklajevanje prenove razstave se je začelo že pred štirimi leti, bolj intenzivno pa je potekalo zadnji dve leti.

Kot je pojasnil kustos iz Gorenjskega muzeja Gašper Peternel, muzejska predstavitev zajema najbolj bistvene elemente Prešernovega dela in njegovega življenja, pa tudi odnosa do ljubezni. Poudarek je na njegovi rojstni hiši in domu, del razstave pa se posveča temu, kako se je vzpostavil Prešernov kult, in temu, kako živ je danes Prešernov duh.

Nova prostorska postavitev razstave je zasnova zračno in sodobno. Prilagojena je interpretativnemu načrtu celostne predstavitve Prešerna. "Na manjšem prostoru je mogoče na precej dinamičen način spoznati Prešernovo življenje in delo," je zagotovil Peternel in dodal, da so razstavo opremili z videom in uglasbenimi Prešernovimi pesmimi.

V vitrinah so predstavljene redke originalne izdaje Poezij, Krsta pri Savici in Kranjske čbelice, nastale začasa pesnikovega življenja. Fotografije in ilustracije razkrivajo vzdušje, v katerem je Prešeren odraščal, romantično ljubil in upesnil življenje. Na vsebinskih panojih so predstavljeni Prešernovo življenje in delo, njegova rojstna hiša in družina.

V prostor bo umeščena tudi omara s knjigami za listanje na branje, monitor na dotik pa bo omogočal brskanje po razširjenih muzejskih vsebinah. Kot je pojasnil Peternel, so bili, kar se tiče uporabe interaktivnih sodobnih pripomočkov precej konzervativni, ker se je izkazalo, da ti niso najbolj primerni za muzeje, posvečene pesnikom in pisateljem.

V primerjavi z razstavo, ki jo je pred 20 leti pripravil Gornjesavski muzej Jesenice, so nekatere vsebine preoblekli, kar nekaj pa je tudi novih, in sicer od poudarka na glasbi do predstavitve tega, kako aktualen je Prešeren danes in kaj se je v zadnjih desetletjih dogajalo z njegovo rojstno hišo.

Prenovljena razstava bo zanimiva za vsakega obiskovalca, posebej pa se osredotoča na otroke, ki so najpogostejši obiskovalci. Direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica Matjaž Koman si obeta, da bo razstava privabila tudi nove obiskovalce, četudi že zadnjih nekaj let opažajo porast števila obiskovalcev iz osnovnih, v zadnjem času pa tudi srednjih šol, na katere so razširili promocijo. Tako se letno število obiskovalcev giblje okoli 18.000.