Slovenija 29.11.2019 10:56

Sergej Kapus prejel nagrado Ivane Kobilce za življenjsko delo za leto 2019

Ljubljana, 29. novembra - Sergej Kapus je letošnji dobitnik nagrade Ivane Kobilce za življenjsko delo, ki jo podeljuje Društvo likovnih umetnikov Ljubljana. Nagrado je v tem tednu dobil za konsistenten slikarski opus in analitičen pristop k slikovnemu polju. Podelili so še nagrado in priznanje Ivane Kobilca, ki sta jo prejeli Svetlana Jakimovska Rodić in Piera Ravnikar.

Sergej Kapus je nagrado za življenjsko delo dobil za konsistenten slikarski opus in analitičen pristop k slikovnemu polju, s katerim odpira prostorske in časovne paradokse ter potrjuje enigmatičnost vizualnosti. S svojim slikarskim in teoretičnim delom je bistveno zaznamoval slovensko umetnost zadnjih štirih desetletij, piše v utemeljitvi.

Kapus že od zgodnjih 70. let minulega stoletja ustvarja izredno konsistenten slikarski opus, ki analitično pristopa k slikovnemu polju in v njem odpira prostorske in časovne paradokse, ki ozaveščajo netransparentnost in enigmatičnost vizualnosti. Pozneje je ustvaril še izredno zanimive podobe, ki so soočile slikarske poteze z digitalnimi podobami Marsove površine in pri tem zastavile relevantna vprašanja o statusu slikarstva v postdigitalni dobi.

Ob svojem slikarskem delu je ves čas tudi mislec in teoretik. Pomembni so njegovi teoretski teksti o slikarstvu, esenca njegovega razmišljanja o časovni komponenti slikarstva pa je bila nedavno predstavljena v zborniku Futur anterieur. Njegovo delo je bistveno zaznamovalo slovensko umetnost zadnjih štirih desetletij, piše na spletni strani društva.

Svetlana Jakimovska Rodić je dobila nagrado Ivane Kobilca za aktualno produkcijo 2019, in sicer za prepričljivo obravnavo ekološko socialnih razmer skozi inovativen umetniški pristop na razstavi Made in Forest/Narejeno v gozdu v Lapidariju Galerije Božidar Jakac.

Predmet njenega ustvarjanja so posledice potrošniško naravnane družbe, ki izdatno podpira pereč problem globalnega segrevanja. Na omenjeni samostojni razstavi je predstavila serijo monotipij in instalacij, pri katerih je za matrico uporabila lubje dreves. To pa je premreženo s sledmi lubadarja, ki so tudi sledi uničenja narave z napačnimi posegi vanjo, kakor tudi z reprodukcijo lesa in čezoceanskim transportom. "Čeprav nas zgodba razstave popelje v gozd, ki ga prek mitov, pravljic in bajk doživljamo prvinsko ali kot nekaj neracionalnega, je ta v resnici zasnovana kot eksperiment na preseku med naravo in kulturo," piše v utemeljitvi.

Piera Ravnikar pa je dobila priznanje Ivane Kobilca za sopotnike in podpornike 2019 za odločilen prispevek k razvoju, predstavitvi in uveljavitvi umetniške scene v Ljubljani in širšem mednarodnem okolju.

V obdobju med letoma 2009 in 2019 je izpeljala preko 1000 kulturno-umetniških projektov, v Kinu Šiška, vzpostavila prepoznavne prireditve, kot so Bienale neodvisnih, Stripolis, festival Tinta, Mural Arts Residency in številne druge. Leta 2017 je odprla samostojno galerijo Ravnikar Gallery Space, s katero predstavlja slovensko umetnost tudi na sejmih po svetu. Sodeluje pri mednarodnih projektih in v vseh aspektih svojega delovanja izkazuje sposobnost prepoznavanja kakovosti in inovativnosti v umetniškem ustvarjanju, obenem pa tudi dobro poznavanje problematik delovanja in preživetja v umetniškem poklicu. Ob vsem tem ohranja neizmerno ljubezen in vero v pomembnost umetnosti, navaja utemeljitev.

Društvo likovnih umetnikov Ljubljana je nagradi in priznanje Ivane Kobilce letos podelilo drugič. Dobitnike je izmed prispelih predlogov izbral odbor v sestavi Aleksandra Saška Gruden, Aleksij Kobal, Vladimir Vidmar, Zora Stančič in Barbara Borčić (predsednica). Podelitev je bila v sredo v Narodni galeriji.