Slovenija 30.11.2019 10:52

Kranjska občina vložila uradno namero za kandidaturo za EPK 2025

Kranj, 30. novembra - Mestna občina Kranj je minuli teden vložila uradno namero za sodelovanje na razpisu ministrstva za kulturo za naziv Evropska prestolnica kulture (EPK) leta 2025. Do 31. decembra morajo oddati še prijavo v slovenskem in angleškem jeziku, so sporočili iz projektne delovne skupine za Kranj EPK 2025.

Kranj. Kip Franceta Prešerna pred Prešernovim gledališčem v Kranju. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Kranj.
Kip Franceta Prešerna pred Prešernovim gledališčem v Kranju.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kranjski mestni svetniki so že oktobra lani sprejeli sklep, da bo Kranj kandidiral na razpisu ministrstva za kulturo za naziv Evropska prestolnica kulture v letu 2025, ta teden pa so se svetniki na seji mestnega sveta znova seznanili s potekom priprav. Projektna delovna skupina trenutno pospešeno pripravlja obsežen dokument za prijavo, ki vključuje program kandidature ter vizijo programskih in projektnih vsebin.

Kranj namerava kandidirati skupaj z gorenjsko regijo, ki jo opredeljujejo porečje Save, Alpe in mesta okoli Kranja kot regijskega središča. Kot so prepričani v delovni skupini za kandidaturo, je Gorenjska najbolj slikovita slovenska regija, ki obsega območja kulturnega življenja z izjemnim potencialom na področju kulturnega turizma. Zanjo so značilna močna civilna družba, številna lokalna kulturna in turistična društva, vzpostavlja se mreža kulturnih nevladnih organizacij, regionalnih agencij, javnih zavodov, občin in drugih.

Ob tem izpostavljajo dobro sodelovanje med institucijami, nevladnimi organizacijami, javnimi zavodi, posamezniki in gospodarskimi subjekti v Mestni občini Kranj, pa tudi njihovo sodelovanje z bližnjimi gorenjskimi mesti in akterji, ki delujejo v njih, s širšo mrežo gorenjskih mest in z mednarodnimi projekti evropskih mest.

Kranj sodelovanje na razpisu za naziv Evropske prestolnice kulture vidi predvsem kot priložnost za regeneracijo mest in povezovanje mest v regiji ter dvig njihovega mednarodnega profila. Naziv omogoča krepitev podobe mest v očeh prebivalcev in iskanje ravnotežja med ekonomskimi in ekološkimi vplivi, ponuja nov veter v jadra kulturnega življenja ter spodbuja okoljsko ozaveščenost v regiji kot tudi razpravo o decentralizaciji in regionalizaciji države.

S sprejetjem strategije in akcijskega načrta razvoja Mestne občine Kranj in tistih gorenjskih občin, ki kulturo vidijo kot silo, ki spreminja mesta oziroma regije v sodobno in perspektivno okolje za prebivalstvo, gospodarstvo in turizem, bodo vzpostavili pilotno kulturno zeleno regijo. Ta bo temeljila na treh temeljnih podpornih programih, ki se dotikajo urbane prenove prostora, socialnih in materialnih inovacij ter umetniških in raziskovalnih rezidenc.

Poleg zgoraj navedenih podpornih programov razvoja regije pa bodo za namen umetniškega programa EPK 2025 razvili še tri temeljne programe, in sicer Pionirsko mesto, Prostori čudenja in Bienale tekstilnih umetnosti, so še pojasnili v delovni skupini, ki vodi projekt.