Slovenija 3.12.2019 9:04

V CD Ljoba Jenče s slovenskimi baladami in ljubezenskimi pesmimi

Ljubljana, 3. decembra - V Klubu Cankarjevega doma (CD) bo drevi ob 20. uri koncert Ljobe Jenče z naslovom O, lepa moja Vida. Koncert si deli ime z njeno najnovejšo ploščo s podnaslovom slovenske ljudske balade in ljubezenske pesmi. Zbirateljica slovenskega ustnega izročila, pevka in pripovedovalka pravljic letos praznuje 30. obletnico svojega prvega samostojnega koncerta.

Ljubljana. Pevka Ljoba Jenče. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pevka Ljoba Jenče.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

V okviru cikla Cankarjevi torki bo Ljoba Jenče pela in igrala na gong, na klavirju jo bo spremljal klasični in jazz pianist Zoran Škrinjar, na saksofonu pa umetniški vodja Big band RTV Slovenija Lenart Krečič. Predstavljen bo tudi video režiserke Jasne Hribernik.

Na koncertu bodo predstavljene pesmi z njene najnovejše plošče O, lepa moja Vida. Med ohranjenimi različicami balad o ugrabljeni in nesrečni mladi ženi Vidi je za ploščo izbrala ter interpretirala tisto, ki jo je leta 1962 Milko Matičetov odkril v Reziji. Album je nastal v sodelovanju z nadarjenim mladim pianistom Juretom Goručanom in srbskim skladateljem ter glasbenim producentom albuma Borisom Kovačem.

Motivi pesmi, ki so živeli iz roda v rod tudi več stoletij, so ustvarjalce navdahnili v nov preplet glasbenih pokrajin, med katerimi imajo osrednje mesto globoka občutja usode žensk. Lepa Vida, kot je živela v ljudski pesmi, ni odšla prostovoljno, temveč jo je mornar z zvijačo ugrabil in odpeljal čez rdeče in zeleno morje. Izvirna glasba nastaja iz zakladnice umetne in ljudske glasbe kot živa improvizacija, je zapisano na spletni strani CD.

Ljobe Jenče je osnovno šolo obiskovala v Cerknici, po študiju je nekaj let delala v turizmu in nato svoj glas izpopolnjevala v Veliki Britaniji. Leta 1994 je vodila prvi slovenski Simpozij pravljičarjev v Kozjaku in od takrat vodi pravljičarske delavnice. Leta 2010 je prejela zlato taborsko priznanjem Občine Cerknica, leta 2015 je bila odlikovana z državno medaljo za zasluge za ohranjanje pesemske in glasbene ljudske dediščine.