Svet 4.12.2019 5:00

Nobelova nagrajenka Olga Tokarczuk namerava ustanoviti fundacijo

Vroclav, 4. decembra - Letošnja Nobelova nagrajenka za literaturo Olga Tokarczuk namerava ustanoviti fundacijo, s katero želi podpirati in promovirati poljsko in svetovno umetnost in kulturo, spodbujati človekove pravice in državljanske svoboščine ter podpreti okoljevarstvene dejavnosti, poroča poljska tiskovna agencija PAP. Fundaciji bo donirala 350.000 poljskih zlotov.

Nemčija. Poljska pisateljica Olga Tokarczuk Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija.
Poljska pisateljica Olga Tokarczuk
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Da nadaljuje prizadevanja za ustanovitev Fundacije Olga Tokarczuk, je poljska avtorica sporočila na novinarski konferenci v Vroclavu. Po tem, ko je razglasila, da bo donirala 350.000 poljskih zlotov oziroma 81.383 evrov, je povedala tudi, da je v svet fundacije imenovala režiserko Agnieszko Holland ter direktorico Hiše literature v Vroclavu Irskeusz Grin.

"Fundacija se bo ukvarjala z bojem proti diskriminaciji, pravicami žensk in podporo razvoju regije Spodnja Šlezija," je povedala Olga Tokarczuk. Po njenih besedah bo izvajala kulturne in umetniške dejavnosti ter razpisovala štipendije in umetniške rezidence.

"Prav tako želimo spodbuditi ekološke dejavnosti za varstvo okolja.(...) Želimo ozavestiti javnost glede narave in humanega ravnanja z živalmi," je dejala nagrajenka.

Švedska akademija je Olgo Tokarczuk razglasila za Nobelovo nagrajenko za literaturo za leto 2018, ko nagrade zaradi spolnega škandala ni podelila. Dodelila ji jo je za "narativno imaginacijo, ki z enciklopedično strastjo predstavlja prestopanje meja kot obliko življenja".

Pisateljica v svojih delih obravnava sodobne teme, med drugim temo sanj in človekove psihološke resničnosti, ki je zanjo del resničnosti. Prav tako se loteva tabuiziranih tem, kot sta smrt in umiranje, v svoja dela pa pogosto vpleta tudi feministične vsebine, tudi v povezavi z njenim prepričanjem, da so spoli vloge, ki jih je mogoče presegati. Priljubljena tema ji je tudi boj za pravice živali. O tem je napisala roman Pelji svoj plug čez kosti mrtvih.

Kot dobitnico za leto 2018 jo je Švedska akademija razglasila oktobra skupaj z avstrijskim pisateljem Petrom Handkejem, ki nagrado prejme za leto 2019.