Slovenija 4.12.2019 10:16

Kiblix z razstavo navidezne umetnosti

Maribor, 4. decembra - V Mariboru se danes začenja festival umetnosti in tehnologije Kiblix, ki se z letošnjim letom usmerja v raziskavo in kritiko sodobnih tehnoloških medijev ter njihovo mehko uporabo v sodobni umetnosti, kulturi in izobraževanju. Prireja ga Kulturno izobraževalno društvo (KID) Kibla, kjer bo med drugim razstava Navidezna umetnost.

Festival začenja dogodek Maribor Hardware Meetup, kjer si zainteresirani za svet elektronike, telekomunikacij in drugih tehničnih področij lahko izmenjajo izkušnje in znanja ter se dogovorijo za morebitna sodelovanja.

Sledilo bo odprtje razstave Navidezna umetnost, kjer so se umetniki Christian Lemmerz, Paul McCarthy in Yu Hong povezali z danskim laboratorijem Khora Contemporary, ki z umetniškimi projekti preučuje zmožnosti in učinkovanja sodobnih tehnologij.

"V izbranih umetniških stvaritvah navidezne resničnosti spoznavamo, kaj so ustvarili s pomočjo tehnologije, kako obravnavajo prostor in interaktivnost, kako plastijo posamezne elemente in jih umeščajo v okolja, do kod jih in nas prevzamejo širine in globine zamišljenih ambientov in koliko nanje lahko vplivamo in v njih počnemo," so sporočili iz KID Kibla.

V četrtek se bosta predstavila umetnika iz Londona Michael Takeo Magruder in Mark Farid, zadnji dan festivala v petek pa bo predavala Shourideh C. Molavi iz Forensic Architecture o kmetijskem vojskovanju v Gazi.

Intermedijska delavnica Micro:bit bo omogočala sodelujočim podrobnejše razumevanje sodobne tehnologije ter njeno upravljanje oziroma manipulacijo, ki je danes preko hitrega razvoja računalnikov in pametnih telefonov postala dostopna vsem. Zaključek festivalskega dogajanja pa bo z zvočnim performansom OR poiesis.

Kiblix 2019 je del projekta Raziskovalna umetnost in kultura, ki je eden od dveh izbranih v okviru mreže centrov raziskovalnih umetnosti in kulture v Sloveniji. V njem sodelujejo Delavski dom Trbovlje, KID Kibla in KID Pina iz Kopra. Cilj projekta je povezava umetnosti, kulture, znanosti in gospodarstva.