Svet 4.12.2019 9:21

Turnerjeva nagrada letos vsem štirim nominirancem

London, 4. decembra - Letošnjo Turnerjevo nagrado, eno najbolj prestižnih priznanj za sodobno umetnost v Veliki Britaniji, so si na torkovi slovesnosti razdelili vsi štirje umetniki, ki so bili zanjo nominirani. Tako so se odločili žiranti, potem ko so jih Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock, Tai Shani in Oscar Murillo pozvali, naj ne izberejo enega samega dobitnika.

Lawrencea Abuja Hamdana, Helen Cammock, Tai Shani in Oscarja Murilla so kot letošnje nagrajence razglasili v torek zvečer v galeriji Turner Contemporary v obmorskem mestu Margate na jugovzhodu Anglije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Četverica, ki se pred nominacijo ni nikoli srečala, je ustanovila kolektiv, da bi pokazali solidarnost v času svetovne politične krize. Umetniki si bodo tako razdelili nagrado v višini 40.000 funtov.

Urednik revije British Vogue Edward Enninful, ki je nagrado razglasil, je odločitev označil za neverjetno. Pred tem pa je četverica žirantom pojasnila razloge, zakaj se je odločila ustanoviti kolektiv.

"V tem času politične krize v Veliki Britaniji in večjem delu svetu, ko obstaja že toliko stvari, ki delijo in izolirajo ljudi in skupnosti, se čutimo močno motivirane, da nagrado uporabimo za kolektivno izjavo v imenu skupnosti, množine in solidarnosti - tako v umetnosti kot v družbi," so zapisali.

Njihova dela si je od septembra, ko so jih razstavili v galeriji Margate, ogledalo že več kot 60.000 ljudi. Po oceni direktorice galerije Turner Contemporary Victorie Pomery gre za "fantastične razstave".

"Vsak se ukvarja s posebnimi vprašanji, a to ne pomeni, da te stvari vidimo ločeno od drugih," je dejal Abu Hamdan. "Način tekmovanja bi dejansko odvrnil od sporočil drugih," je dodal.

Po poročanju AFP je bil favorit za nagrado Murillo. Njegova dela izhajajo iz njegovih izkušenj odraščanja v Kolumbiji, preden se je pri 11 letih preselil v London. Umetnik združuje korenine Latinske Amerike z zahodno umetnostjo. Ustvarja skulpture, modele in živo poslikana platna za multimedijske instalacije. Po razglasitvi je dejal: "Imamo močne individualne glasove, a nagrada se je nekako morala izteči na ta način."

Abu Hamdan, ki trenutno deluje v Bejrutu, pri svojem delu raziskuje in poskuša analizirati zvoke in njihov prispevek k identiteti. Za razstavo je med drugim predložil akustične spomine nekdanjih sojetnikov v sirskem zaporu, kjer so jih pridržali ter jim zavezali oči.

Helen Cammock, ki deluje v Londonu, je multimedijska umetnica. Ukvarja se s filmom, fotografijo in besedilom ter zgodovino uporablja za preučevanje struktur moči. Njen film The Long Note preiskuje različne vloge in vključenost žensk v gibanje za državljanske pravice v Severi Irski leta 1968. Kot je povedala, je ideja, da bi oblikovali kolektiv, "dobesedno vzniknila, ko so se prvič srečali".

Tai Shani, prav tako iz Londona, pa je svojo prijavo označila za "razširjeno psihedelično" priredbo dela Knjiga o mestu dam Christine de Pizan. Njeno delo, ki je nastajalo skoraj pet let, vsebuje 12 namišljenih likov na filmu in instalacijah v živo, s katerimi raziskuje feminizem in strukture moči.

Nagrada je poimenovana po angleškem slikarju J. M. W. Turnerju in je namenjena umetnikom, rojenim ali delujočim v Veliki Britaniji, za najboljšo predstavitev ali izstopajočo razstavo v zadnjem letu. Lani jo je dobila video umetnica Charlotte Prodger, prihodnje leto pa jo bodo podelili v galeriji Tate Britain, še poroča AFP.