Svet 5.12.2019 6:00

V Pulju se danes začenja 25. knjižni sejem Sa(n)jam knjige

Zagreb, 5. decembra - V domu hrvaških veteranov v Pulju bodo danes odprli 25. knjižni sejem Sa(n)jam knjige. Med 300 gosti bo osrednji zvezdnik Nobelov nagrajenec za literaturo, turški pisatelj Orhan Pamuk. Napovedana je tudi slovenska udeležba z avtoricama Majo Haderlap in Anjo Golob ter fotografom Jožetom Suhadolnikom, ki bo zaznamoval spremljevalni program.

Ljubljana. Knjižni sejem Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjižni sejem
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Današnjega odprtja sejma v domu hrvaških veteranov se bo udeležil letošnji dobitnik vilence, književnik Dragan Velikić. Do konca sejma 15. decembra se bo zvrstilo približno 100 dogodkov. Napovedanih je več kot 250 založnikov, na voljo bo skoraj 40 ton knjig, so napovedali organizatorji sejma.

Tema jubilejnega sejma je Mesta v teku (Gradovi u tijeku). Z jezikom književnosti bodo predstavili različna mesta v svetu. V tem kontekstu bo 13. decembra nastopil tudi priljubljeni turški pisatelj Pamuk, ki bo predstavil hrvaški prevod svoje knjige Istanbul na fotografijah: mesto, spomini. Pamuk se na puljski sejem vrača po 15 letih.

Iz Italije na sejem prihajata pisatelj Claudio Magris ter teoretik marksizma in aktivist Franco Bifo Berardi, iz Finske pa najbolj znani romski pisec Veijo Baltazar. Občinstvu se bosta predstavila nemška književnica Jenny Erpenbeck ter njen ukrajinski kolega Jurij Andruhovič.

Med gosti so posebej izpostavili slovensko-avstrijsko pisateljico Majo Haderlap, ki je za svojo knjigo Angel pozabe leta 2011 med drugim prejela nagrado Ingeborg Bachmann. Tokrat je med 15 nominiranci tudi za nagrado puljskega festivala knjiga za vedno. Udeležila se bo tudi omizja Odveza in/ali zgodovina, ki je del nove sejemske programske platforme Slovanski vrt.

Slovenska pesnica Anja Golob bo predstavila hrvaški prevod svoje pesniške zbirke Didaskalije k dihanju. Bo tudi gostja programa Pop-lektira, ki je namenjen najstnikom.

Slovenski fotograf Jože Suhadolnik bo v mestni galeriji v nedeljo, 8. decembra, odprl razstavo Jutra v Rusiji, ki bo tudi naznanila začetek programa Slovanski vrt. V sklopu tega programa prihajajo v goste pomembni ruski pisatelji, med njimi avtorica knjižnih uspešnic v Rusiji Guzel Jahina, po mnenju številnih vodilni ruski sodobni pisatelj z ukrajinskimi koreninami Jevgenij Vodolazkin ter moskovski geolog, ki je vse bolj priznan kot romanopisec, Sergej Lebedev.

Letošnji sejem bo obsegal rekordno število razstav, med katerimi je tudi Ilustrirana zgodovina izdaje KUD Idijoti na ovitkih albumov. Razstava bo prvič v galerijskem kontekstu strnila kulturni pomen ene najvplivnejših punk rock skupin z območja bivše Jugoslavije.

Del programa, kot so pogovori z avtorji in predstavitve posameznih knjig, bo mogoče vsak dan spremljati v živo na Facebook strani sejma.

Sejem je v svoji četrtstoletni zgodovini postal eden od simbolov Pulja. V preteklih letih so imeli v povprečju več kot 60.000 obiskovalcev.