Svet 8.12.2019 6:00

V Dunajski državni operi svetovna premiera Orlanda

Dunaj, 8. decembra - V Dunajski državni operi bo drevi svetovna premiera operne priredbe slovitega romana Virginie Woolf Orlando z glasbo avstrijske skladateljice Olge Neuwirth, ki je v sodelovanju s Catherine Filloux ustvarila tudi libreto. Prvič v 150 letih delovanja dunajske operne hiše bo drevi na sporedu opera, za katero je glasbo prispevala ženska.

Avstrija, Dunaj. Dunajska državna opera. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj.
Dunajska državna opera.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Olga Neuwirth je ob napovedi svetovne premiere svoje opere na Dunaju po pisanju britanskega The Guardiana povedala, da si želi "resnično pretresti" to prekrasno, staro prizorišče. Roman Orlando angleške pisateljice Virginie Woolf so mnogi označili za prvi angleški roman s transseksualno vsebino. V začetku romana se Orlando bralcu predstavi kot mlad moški v obdobju elizabetinske Anglije, svoje popotovanje pa sklene kot 36-letna ženska v letu 1928, kar ustreza letu, ko je knjiga izšla.

Ker roman na igriv način raziskuje spolno fluidnost, je skladateljici blizu, odkar ga je prvič prebrala kot najstnica. "Ne gre zgolj za vprašanje spola, saj prevprašuje vse binarne sisteme. Orlando je izjemno človeško bitje, ki pod vprašaj postavlja vse vrste dvojnosti in živi občutenje vmesnosti, tako v vsakdanu kot v umetnosti. Gre za roman o svobodi govora, o tem, da si, kdor si, o tem, da izbereš identiteto, ki ti je blizu in se ne pustiš uokviriti, da si moški ali ženska," je še pojasnila pred časom.

Opera Olge Neuwirth ima 19 scen, v njej pa se dogajanje premika iz preteklosti do današnjih dni. V vlogi mladega Orlanda bo nastopil transspolni ameriški kabaretni umetnik Justin Vivian Bond, v glavni vlogi pa se bo preizkusila tudi mezzosopranistka Kate Lindsey.

Poleg skladateljice in soavtorice libreta pri uprizoritvi sodeluje tudi britanska režiserka Polly Graham, kostume pa podpisuje japonska modna oblikovalka Rei Kawakubo.