Slovenija Svet 6.12.2019 16:15

V dunajski stolnici nocoj samostojni slovenski koncert z Ingenium Ensemble

Dunaj, 6. decembra - V okviru leta sosedskega dialoga med Slovenijo in Avstrijo bo nocoj v stolnici sv. Štefana na Dunaju nastopila vokalna skupina Ingenium Ensemble. To bo prvi samostojni slovenski koncert v dunajski stolnici, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Avstriji. Znamenita gotska cerkev je sicer redno prizorišče koncertov klasične glasbe.

Avstrija, Dunaj. Avstrijska prestolnica Dunaj, katedrala sv. Štefana. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj.
Avstrijska prestolnica Dunaj, katedrala sv. Štefana.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Koncert bo obeležil tudi spomin na Jurija Slatkonjo (1456-1522), prvega škofa dunajske škofije, skladatelja in zborovodjo, rojenega v Ljubljani, ki je med drugim ustanovil predhodnike današnjih Dunajskih dečkov in po katerem je poimenovana nagrada za liturgično glasbo, ki jo podeljuje dunajska škofija.

Po napovedih se ga bodo udeležili vidni predstavniki političnih, diplomatskih, kulturnih in gospodarskih krogov na Dunaju ter številni tam živeči Slovenci.

Ingenium Ensemble je bil ustanovljen jeseni 2009, sestavlja pa ga šest mladih pevk in pevcev iz Ljubljane. Repertoar seksteta sega od renesančne liturgične glasbe preko romantike do jazzovskih in popularnih pesmi. Posebno mesto pa pri tem zavzemajo aranžmaji slovenskih ljudskih pesmi ter kompozicije mladih, sodobnih komponistov iz Slovenije.

Program večera bo sledil temu repertoarju in bo med drugim obsegal izbrane ljudske pesmi iz Slovenije in Nemčije, renesančne skladbe, kot sta Sing joffully Williama Byrda in Musica noster amor Jacobusa Gallusa, Psalm 23 Antonina Dvoržaka in Ubi caritas Maurica Durufleja ter sodobne stvaritve člana ansambla Blaža Strmoleta.

Ob številnih nastopih doma je sekstet doslej koncertiral še v Franciji, Belgiji, Italiji, na Češkem, Hrvaškem, Avstriji, Švici in Nemčiji. Prejel je številne mednarodne nagrade, med drugim na tekmovanjih v avstrijskem Bad Ischlu in nemškem Leipzigu ter nazadnje v španski Tolosi, kjer je prejel prvo nagrado tako v sakralni kot v posvetni kategoriji ter nagrado občinstva. V začetku leta 2014 je Ingenium Ensembleizdal svojo prvo glasbeno ploščo.

Koncert je del leta sosedskega dialoga med Slovenijo in Avstrijo 2019/2020, ki se je začelo oktobra, v njegovem okviru pa v vsaki državi načrtujejo kakšnih 60 dogodkov na področju umetnosti in kulture, izobraževanja in znanosti.