Na hitro prelistano 7.12.2019 15:33

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 7. decembra - Cankarjeva založba je izdala roman Suzane Tratnik Norhavs na vrhu hriba, Polona Kisovec pa je pri svojem podjetju 121 Marketing izdala knjigo Odklopi srečo vklopi življenje. Založba ZRC je izdala teoretsko delo o družbeni in identitetni mobilnosti v slovenskem prostoru, založba Miš pa pesmi Toneta Pavčka Čenčarija z ilustracijami Kostje Gatnika.

Ljubljana. Pesniška zbirka Toneta Pavčka za otroke z ilustracijami Kostje Gatnika z naslovom Čenčarija. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka Toneta Pavčka za otroke z ilustracijami Kostje Gatnika z naslovom Čenčarija.

Foto: STA

Ljubljana. Monografija o družbeni in identitetni mobilnosti v slovenskem prostoru, ki je izšla pri Založbi ZRC. Foto: STA

Ljubljana.
Monografija o družbeni in identitetni mobilnosti v slovenskem prostoru, ki je izšla pri Založbi ZRC.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Suzane Tratnik z naslovom Norhavs na vrhu hriba. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Suzane Tratnik z naslovom Norhavs na vrhu hriba.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Polone Kisovec z naslovom Odklopi srečo vklopi življenje. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Polone Kisovec z naslovom Odklopi srečo vklopi življenje.
Foto: STA

NORHAVS NA VRHU HRIBA, NOVI ROMAN SUZANE TRATNIK

Protagonistka tokratnega romana za odrasle Suzane Tratnik je 25-letna Ariana Firsen, ki od domnevne materine smrti živi s svojo zlobno teto Kristo. Pravzaprav se je bila zdaj, ko pavzira, prisiljena vrniti iz Ljubljane v te zahojene Privežice. Iz dolgčasa hodi z drugimi lokalci popivat v gostilno Pri sončni kapljici in obiskuje svojo babico Roziko v norhavsu na vrhu hriba. Veseli se lahko le tega, da je bila ob krajevnem prazniku znova izbrana, da obredno vrti t.i. gajžule, napravo iz 17. stoletja, s katero so menda spravljali norce k pameti. A v resnici se pod to površino dogaja marsikaj, piše na zavihku knjige. Roman, ki se bere kot kriminalka, je obenem tudi zgodba o samoti, samoiskanju, uporu in ljubezni.

Suzana Tratnik (1963) je pisateljica, prevajalka, publicistka in lezbična aktivistka. Za svoja prozna dela je prejela številne nagrade, med drugim leta 2007 nagrado Prešernovega sklada in nagrado Novo mesto short za kratko prozo, ter leta 2018 nagrado desetnica za najboljši mladinski roman Tombola ali življenje!. Njena dela so prevedena v več kot 20 jezikov.

ODKLOPI SREČO VKLOPI ŽIVLJENJE - KNJIGA, NAMENJENA SODOBNEMU ČLOVEKU, ODTUJENEMU SEBI IN DRUGIM

Knjigo Polona Kisovec, sicer marketinška strokovnjakinja, namenja sodobnemu človeku, ki zaradi mobilnih telefonov, e-pošte, družbenih medijev in hitenja postaja vse bolj tesnoben, odtujen od drugih ter osamljen v množici navideznih prijateljev. Knjiga prinaša preprosto pripoved, ki se jo da brati večplastno. Za vsakega bralca nosi sporočilno vrednost. Otroci jo lahko vidijo kot duhovito zgodbo, ki s pravljičnimi liki budi domišljijo, za mlade je lahko popotnica v svet odraslih in glas zaupanja, ko se soočajo z mnenji vrstnikov in mamljivostjo družbenih omrežij, za odrasle pa svetilnik, ki kaže pot iz vrtinca tesnobe zaradi instant odnosov, obremenjenosti zaradi družbenih omrežij, kariere in pričakovanj nenapisanih družbenih norm, piše na spletni strani knjige. Ilustracije so delo Tine Knez.

DRUŽBENA IN IDENTITETNA MOBILNOST V SLOVENSKEM PROSTORU MED POZNIM SREDNJIM VEKOM IN 20. STOLETJEM - MONOGRAFIJA O SLABO RAZISKANI TEMI

Monografija s prispevki 12 avtorjev, ki jo je uredil Boris Golec, je posvečena v slovenskem zgodovinopisju slabo raziskani temi. Dosedanje študije so sicer zaznale posamezne pojave družbene mobilnosti, povezane predvsem s pojavom protestantizma in deloma judovstva, še nikoli pa ti pojavi niso bili obravnavani celostno in, kar zadeva pravoslavne in muslimane, tudi v širšem kontekstu usode pripadnikov posameznih veroizpovedi v novem okolju, je za zapisal recenzent France M. Dolinar.

Delo je zasnovano v treh vsebinskih sklopih, ki jih predstavlja 13 poglavij. Prva dva obravnavata vzpon in zaton plemstva v slovenskih deželah od srednjega veka do 20. stoletja ter družbene skupine tržanov, kosezov in svobodnikov s srednjem in novem veku, tretji sklop pa se posveča konfesionalni identiteti, družbeni mobilnosti v povezavi z izobrazbo in narod(nost)ni identiteti. Monografija temelji v veliki meri na manj znanih objavljenih virih in arhivskem rokopisnem gradivu. Odpira in rešuje številna vprašanja, nakazuje pa tudi nekatere tehnične rešitve in nove raziskovalne izzive, pa je zapisala recenzentka Darja Mihelič.

ČENČARIJA - LEGENDARNA PAVČKOVA PESNIŠKA ZBIRKA ZA OTROKE Z ILUSTRACIJAMI KOSTJE GATNIKA

Pri založbi Miš so se odločili, da legendarno pesniško zbirko za otroke Toneta Pavčka z novo izdajo v bolj barviti podobi, približajo tudi otrokom 21. stoletja.

Avtor spremne besede Igor Saksida je zapisal, da je Čenčarija namenjena vsem čenčačem, starim od pet do sto pet let, ko se skupaj podajajo po stezicah te čudežne dežele. Njena sestava izžareva radost radovednega otroka, ki se sprašuje: "Kaj je kaj? Kdo je kdo? Za kaj je kaj? Odgovori so po Pavčkovo humorni in po Gatnikovo zakrito nazorni, saj Čenčarija vendar ni dežela resnežev, o ne, to pa ne!"