Svet 7.12.2019 22:29

Najljubša Yorgosa Lanthimosa slavila na 32. podelitvi evropskih filmskih nagrad

Berlin, 7. decembra - Film Najljubša grškega režiserja Yorgosa Lanthimosa je 32. podelitvi evropskih filmskih nagrad v Berlinu prejel nagrado Evropske filmske akademije (EFA) za najboljši film. Lanthimos je prejel tudi nagrado za režijo, Olivia Colman nagrado za najboljšo igralko za vlogo v filmu, Najljubša pa je obveljala tudi za komedijo leta.

Nagrade za Najljubšo je na nocojšnji podelitvi prevzel producent Ed Guiney. Olivia Colman se je za priznanje zahvalila preko video povezave. "Navdušena in ganjena sem," je povedala. Lanthimosova "sočna opolzka, duhovita posodobljena verzija angleške kostumske drame" je sicer pobrala še nagrade za filmsko fotografijo, montažo, kostumografijo in masko.

V kategoriji za najboljšega igralca je slavil Antonio Banderas za vlogo v filmu Bolečina in slava Pedra Almodovarja. Preko video povezave je povedal: "Pedro Almodovar je čudež, ki se mi je zgodil. Hvala vsem, zelo sem hvaležen." Nagrado je v njegovem imenu prevzel Almodovar.

Za scenarij je bila nagrajena Celine Sciamma za film Portret mladenke v ognju. Ob prevzemu nagrade je izrazila upanje, da bo nagrada mladim scenaristom dala moč pri iskanju novih idej.

Najboljši evropski dokumentarec je For Sama, katerega režijo podpisujeta Waad al-Kateab in Edward Watts. Za odkritje leta je nagrado FIPRESCI prejel film Ladja Lyja Nesrečniki, ki je kritičen portret sodobne Francije.

Najboljši evropski animirani film je Bunuel v labirintu želv. Film španskega režiserja Salvadorja Simoja posreduje resnično zgodbo o ozadju fascinantne epizode v filmski zgodovini. Z občutljivo uprizoritvijo in uporabo odlomkov iz Bunuelove filmografije izriše tudi ganljiv in humanističen portret umetnika, ki išče svoj smisel, piše na spletni strani Kinodvora.

Nagrado Eurimagesa za koprodukcije je prejela hrvaška producentka Ankica Jurić Tilić. Ob prevzemu nagrade je povedala, da nagrado posveča "svoji družini in vsem čudovitim ljudem, s katerimi je sodelovala".

Nagrado za kratki film je prejel film The Christmas Gift, ki ga je režiral romunski režiser Bogdan Muresanu.

Evropska filmska akademija je letos prvič nagradila evropsko serijo. Nagrado je prejela serija Babylon Berlin, ki jo soustvarjajo Achim von Borries, Henk Handloegten in Tom Tykwer.

Častno priznanje za evropski prispevek v svetovni kinematografiji so na nocojšnji prireditvi podelili francoski igralki Juliette Binoche. Nagrado ji je izročila francoska režiserka in scenaristka Claire Denis, ki je Juliette Binoche opisala kot "zelo posebno žensko". Igralka se je ob prevzema nagrade zahvalila režiserjem in producentom, s katerimi je sodelovala, mladim igralkam pa je položila na srce, naj z odgovornostjo izbirajo svoje filme.

Nagrado za življenjsko delo pa je prejel nemški režiser Werner Herzog. Nemški režiser Wim Wenders ga je opisal kot "genija in samosvojega izumitelja na področju filma". Herzog pa je ob prevzemu nagrade povedal, da smo lahko veseli, da evropska kinematografija z le enim stilom ne obstaja. Izrazil je tudi veselje, da evropska solidarnost omogoča, da tudi v manjših državah nastajajo čudoviti filmi.

Podelitve evropskih filmskih nagrad se je udeležil tudi ukrajinski režiser Oleg Sencov, ki so ga po več kot petih letih prestajanja zaporne kazni v Rusiji septembra letos izpustili v okviru izmenjave zapornikov med Rusijo in Ukrajino.

Večer sta povezovali igralki Anna Brüggemann in Aiste Diržiute, nagrade so podeljevali priznani evropski filmski ustvarjalci.