Svet 10.12.2019 5:00

Mednarodna skupina bo z umetno inteligenco dokončala deseto Beethovnovo simfonijo

Bonn, 10. decembra - Mednarodna skupina muzikologov, pianist Robert Levin in računalniški strokovnjaki bodo uporabili osnutke za nedokončano deseto simfonijo Ludwiga van Beethovna, da bi s pomočjo umetne inteligence dokončali omenjeno delo. Simfonijo bodo krstno izvedli 28. aprila 2020 v Bonnu, je potrdilo podjetje Deutsche Telekom, ki je spodbudilo projekt.

Nemčija, Hamburg. Notni zapis, note, glasba, akordi. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Hamburg.
Notni zapis, note, glasba, akordi.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Delo bo izvedel Beethovnov orkester s sedežem v Bonnu in tako obeležil 250 let, odkar se je skladatelj rodil v tem mestu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skupina nima veliko gradiva, saj je Beethoven za simfonijo zapustil le osnutke. A kot je v nedeljski izdaji zapisal časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, želi razviti algoritem za dokončanje manjkajočih delov v Beethovnovem slogu.

V tem trenutku po poročanju dpa še ne morejo povedati, kaj bo iz tega nastalo. "Algoritem je nepredvidljiv in nas vsak dan znova preseneča," je za časnik povedal koordinator projekta Matthias Röder, direktor Karajanovega inštituta v Salzburgu. "Je kot majhen otrok, ki raziskuje Beethovnov svet," je dodal.

Tudi Schubertovo deseto simfonijo v D-duru, po pisanju dpa morda najslavnejše nedokončano delo, je "dokončal" računalnik. Financirala ga je kitajska družba Huawei, krstno pa so jo predstavili februarja v Londonu.