Slovenija 11.12.2019 8:36

Solistka Martha Argerich na drugem koncertu zlatega abonmaja

Ljubljana, 11. decembra - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi ob 20. uri na sporedu drugi koncert zlatega abonmaja letošnje sezone. Nastopil bo Komorni orkester Franza Liszta pod vodstvom Gaborja Takacs-Nagyja, s katerim bo v Ljubljani že tretjič nastopila argentinska pianistka Martha Argerich kot solistka večera. Gost bo pianist Eduardo Hubert.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Tokrat bodo na Gallusovem odru nastopili Komorni orkester Franza Liszta iz Budimpešte z dirigentom Gaborjem Takacs-Nagyjem, svetovno znana pianistka Martha Argerich ter argentinski pianist poljskih korenin, skladatelj, pedagog in dirigent Eduardo Hubert, ki bo gost večera.

Solistka bo poustvarila prvi Beethovnov koncert za klavir in orkester, s katerim tudi odpirajo jubilejno leto 2020, ko se bo ves glasbeni svet spominjal 250-letnice rojstva Ludwiga van Beethovna. V programu se bosta zvrstili še dve manj znani Mozartovi simfoniji, ki ju bo poustvaril Komorni orkester Franza Liszta, Debussyjev Preludij k favnovemu popoldnevu v priredbi za dva klavirja in Schumannovih ter Debussyjevih Šest študij v kanonski obliki.

Martha Argerich ceni glasbena prijateljstva in na odru rada ustvarja dogodke vrhunske muzikalne vzajemnosti. Zato nismo pomišljali, ko je predlagala razširitev programa z deloma za dva klavirja. S pianistom Hubertom sta prijatelja, oba sta se napajala pri pianističnem znanju mojstra Vittoria Sacaramuzze, v minulih desetletjih pa sta skupaj nastopila na dogodkih najrazličnejših koncertnih formatov po Evropi, Argentini in na Japonskem, je zapisano v sporočilu za medije.

Vodja programa resne glasbe, opere in baleta v CD Ingrid Gortan je že na majski novinarski konferenci povedala, da gre za glasbenico, ki si sama izbira umetnike, s katerimi bo nastopila. To pa niso nujno najbolj zveneča imena, temveč tisti, s katerimi se odlično počuti na odru; dirigent Gabor Takacs-Nagy bo z njo v Ljubljani nastopil tretjič.

Martha Argerich je začela igrati klavir pri treh letih v rodnem Buenos Airesu, svoj debitantski koncert je imela že pri osmih letih. Za svoje glasbene dosežke je prejela številne nagrade, med njimi grammyja za klavirske koncerte Bartoka in Prokofjeva ter oskarja klasične glasbe - nagrado revije Gramophone.

Že desetletja eden vodilnih ansamblov, Komorni orkester Franza Liszta, slovi po interpretativni simbiozi, izrazni preciznosti, vsestranskosti in prilagodljivosti, piše na spletni strani CD.

Violinist z bogato in zavidljivo uspešno potjo komornega glasbenika ter dobitnik prestižne nagrade Bartok-Pasztory leta 2017 Gabor Takacs-Nagy navdušuje tudi v vlogi dirigenta z domiselnim, svojskim in živahnih pristopom do glasbene poustvarjalnosti.