Svet 11.12.2019 6:00

Slovenski filmi na festivalu K3 v Beljaku

Beljak, 11. decembra - V Beljaku se bo danes začel filmski festival K3, na programu katerega bodo številni slovenski filmi. Med celovečerci bosta prikazana igrana filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja Gregorja Božiča in Posledice Darka Štanteta ter observacijski dokumentarec Hči Camorre Siniše Gačića, na programu bo tudi šest slovenskih kratkih filmov.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Filmski festival K3 se je v Beljaku pred leti začel kot festival kratkega filma, ki je prikazoval filme iz treh obmejnih držav: Koroške, Furlanije - Julijske krajine in Slovenije. Od leta 2015 na festivalu prikazujejo tudi celovečerne filme, ki so nastali v treh regijah in spodbujajo srečanja med filmskimi ustvarjalci z namenom, da bi se povečalo število skupnih filmskih projektov. "V majhnosti je naša moč. Živimo v prostoru treh kultur, ki gledalcem ponuja enkratni vpogled v tri različne življenjske izkušnje," je dejal direktor festivala Fritz Hock.

Festival bo drevi uvedla avstrijska premiera slovenske manjšinske koprodukcije Paradiž v režiji Davida del Degana, v katerem je v ospredju zgodba o Sicilijancu, ki se zaradi mafijskih poslov zateče v Alpe. V glavnih vlogah nastopajo italijanska igralca Vincenzo Nemolato in Giovanni Calcagno ter slovenska igralka Katarina Čas. Na sporedu festivala bo tudi slovenska manjšinska koprodukcija Igor in Rosa režiserke Katje Colja z Borisom Cavazzo in Lunetto Savino v glavnih vlogah, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Na festivalu v Beljaku bosta avstrijsko premiero dočakali še dve slovensko-italijanski koprodukciji. V soboto bo ta čast pripadla filmu Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja Gregorja Božiča ter koscenaristke in producentke Marine Gumzi, ki je nedavno na festivalu Black Nights Film Festival - PÖFF v Talinu prejel nagrado za najboljši prvenec, na 22. Festivalu slovenskega filma (FSF) pa je bil nagrajen z 11 vesnami. Že v četrtek pa bo premierno v Avstriji prikazan observacijski dokumentarec Hči Camorre Siniše Gačića, ki je svetovno premiero imel na Sarajevskem filmskem festivalu, na letošnjem FSF pa je prejel vesno za najboljši dokumentarni film.

V petek pa bo na festivalskem sporedu igrani celovečerec Posledice režiserja Darka Štanteta. Avstrijsko manjšinsko koprodukcijo so aprila že predvajali na avstrijskem festivalu Crossing Europe, kjer je bila tudi nagrajena. Projekcije v Beljaku se bodo udeležili številni člani ekipe filma, med njimi Štante in igralca Gašper Markun in Lea Cok. Ta je tudi članica tričlanske žirije, ki bo na festivalu podelila nagrado najboljšemu kratkemu filmu.

Vsi omenjeni celovečerni filmi se bodo potegovali za nagrado v višini 5000 evrov, ki jo bodo letos na festivalu podelili prvič. Kot piše na festivalski spletni strani, nagrada obsega distribucijo nagrajenega filma v Avstriji.

Za festivalsko nagrado se bo potegovalo tudi šest slovenskih kratkih filmov: Raj (režija Sonja Prosenc, Mitja Ličen), Sovražim sonce (režija Fabris Šulin), Dom je, kjer je hiša (režija Peter Cerovšek), Soma (režija Sandra Jovanovska), Spregledani Razgledi (Ana Čigon) in Šola (režija Aron Horvath).

V netekmovalnem programu kratkih filmov bodo prikazali film Training Maše Hodošček in Nerezine Kristiana Koželja, Žige Čamernika in Mihe Firšta. V programu filmov iz Koroške pa bo na sporedu dokumentarni film Sine legibus - po poteh 1976 koroške Slovenke Milene Olip, še piše v sporočilu za javnost.

Festival bo potekal do nedelje, 15. decembra.