Slovenija 11.12.2019 14:55

V slovenščini sodobna feministična klasika Ženske in oblast Mary Beard

Ljubljana, 11. decembra - Pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete je izšlo eno temeljnih sodobnih feminističnih del, Ženske in oblast britanske avtorice Mary Beard. Delo se osredotoča na analizo žensk v javnem življenju ter na to, zakaj so številne ženske tolikokrat utišane, tako v zasebnem življenju kot na družbenih omrežjih pa tudi v akademskem svetu in politiki.

Ljubljana. Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, logotip. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, logotip.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Urednica in avtorica spremne besede Marta Verginella je dejala, da akademičarka, klasična filologinja, urednica in intelektualka Mary Beard v knjigi Ženske in oblast (2017) ponuja odličen sprehod med sodobnostjo in antiko, v kateri odstira vprašanje načinov in razlogov utišanja žensk skozi čas. Med drugim si zastavlja vprašanje, zakaj je ženski javni govor praviloma stigmatiziran, tudi v primerih, ko spregovorijo priznane političarke. Simbolno nit skozi zgodovino avtorica vleče od Penelope vse do Hillary Clinton.

Hkrati avtorica v knjigi predstavi tudi osebne izkušnje, saj je bila kot javna intelektualka in angažirana feministka večkrat tarča poskusov utišanja in celo groženj s smrtjo. "Ženske in oblast je jasen in luciden manifest, ki je kljub zavidljivi erudiciji namenjen širokemu bralstvu, zato ne preseneča, da je postal svetovna uspešnica," so zapisali pri založbi. Knjigo je v slovenščino prevedla Uršula Rebek.

Urednica je dejala, da je, kljub velikemu odmevu po svetu, v Sloveniji težko našla založnika za delo. Sogovornika je naposled našla v Znanstveni založbi Filozofske fakultete. Filozofinja Eva Bahovec je pritrdila, da se v slovenskem prostoru krči prostor za izdajo klasičnih intelektualnih del, še posebej pa za dela, povezana z ženskami in feminizmom.

Glede knjige Ženske in oblast je Eva Bahovec izpostavila, da gre za knjigo o zgodovini, ki je še kako aktualna za današnji čas, za to, da se ne bi ponovno ujeli, kot že tolikokrat, v preštevanje žensk na tem ali onem področju, in se pri tem ustavili. Po njenih besedah je takšne knjige treba imeti, ker ženske, kot je v knjigi Drugi spol zapisala Simone de Beauvoir, obstajajo, kolikor nazaj se ozremo in prav tako dolgo so bile dominirane.

Marta Verginella je na predstavitvi knjige spomnila, da knjigo Mary Beard v slovenščini dobivamo ravno v obdobju, ko v Evropi zavidljivo število žensk zavzema pomembne politične položaje. Novinar Ervin Hladnik Milharčič je ob tem dejal, da morda samo število žensk v politiki ni tako zanimivo v luči tega, da jim je bistveno lažje uspeti v desnih konservativnih strankah kot na levici, katere vodilo so enakopravnost in vse kar sodi v kontekst ženskih pravic ter širšega polja človekovih pravic.

Antropologinja in doktorica antičnih študij Svetlana Slapšak pa je menila, da sta za eksplozijo žensk v evropski politiki možni dve interpretaciji: "Prva je, da je odnos 50:50 med spoloma v politiki nujen, ne zato, ker so ženske boljše ali enako dobre kot moški, temveč zato, ker so ženske lahko enako slabe kot moški. Druga pa je nekaj, kar poznamo iz zgodovine, in sicer, da se patriarhat dobro prilagaja. Zdaj se prilagaja temu, da ima ženske na vidnih pozicijah in z njimi manipulira."

Glede na to, da razmislek Mary Beard sega vse do antike, je Svetlana Slapšak razprla tudi razmislek o tem, koliko rešitev za težave, ki se skozi zgodovino vedno znova ponavljajo, je v antičnih tekstih. Mary Beard je s to knjigo po njenih besedah dala močno klofuto evropski skupnosti, ker je uničila klasično izobraževanje. Hkrati pa je opomnila, da nekaterih antičnih besedil še danes nismo sposobni razumeti. Navedla je primer Medeje s sporočilom, da je le ženska, ki izkorišča in manipulira, sposobna upravljati s svojo usodo.