Svet 12.12.2019 5:00

V muzeju momuk bodo v letu 2020 posebno pozornost posvetili Andyju Warholu

Dunaj, 12. decembra - V dunajskem muzeju mumok za prihodnje leto napovedujejo pester razstavni program, posebno pozornost pa bodo po besedah direktorice muzeja Karole Kraus posvetili Andyju Warholu. Posvetili mu bodo tri razstave, ki bodo na ogled od 1. maja do 6. septembra.

Kitajska, Šanghaj. Razstava Andyja Warhola. Marilyn Monroe. Foto: Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj.
Razstava Andyja Warhola.
Marilyn Monroe.
Foto: Xinhua/STA

Francija, Pariz. Razstava Andyja Warhola. Campbell's Soup Cans. Foto: Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Razstava Andyja Warhola.
Campbell's Soup Cans.
Foto: Xinhua/STA

Prva razstava z naslovom Andy Warhol. Exhibits. A Glittering Alternative bo osvetlila držo umetnika, ki je razstavo razumel kot del performativnega procesa. "Namesto da bi razdelali le en vidik, bomo z več kot 200 objekti dokumentirali Warholov proces postavljanja razstav", je pojasnilo kustosinje Marianne Dobner, zakaj pripraviti "še eno razstavo" Andyja Warhola, povzela avstrijska tiskovna agencija APA.

Druga razstava, posvečena ikoni pop arta, bo nosila naslov Defrosting the Icebox. Podnaslov bo Skrite zbirke v antičnih zbirkah Umetnostnozgodovinskega muzeja na Dunaju in Svetovnega muzeja Dunaj. Na njej ne bo na ogled Warholovih del, namesto tega bo razstava objekte povezala z predstavitvenimi strategijami, ki jih je razvil Warhol. Tretja razstava pa bo nosila naslov Misfitting Together in bo značilnosti pop arta predstavila v kontekstu konceptualne umetnosti in minimalizma.

Warhol (1928-1987) velja za eno najpomembnejših in najbolj enigmatičnih osebnosti moderne umetnosti. Svoj umetniški izraz je začel razvijati v začetku 60. let minulega stoletja pod vplivom francoskega umetnika Marcela Duchampa in dadaistov. Upodabljal je jušne konzerve, medijske zvezde, zgodovinske osebnosti, pogosto pa kar samega sebe.

Med njegova ikonična in najbolj razvpita dela sodijo podobe Marilyn Monroe in Campbellove juhe. Ustvarjal je tudi eksperimentalne filme, kot so Dekleta iz Chelsea, Osamljeni kavboj, Hranjenje, Poljubljanje ter Spanje.