Slovenija 11.12.2019 19:30

Objavljen razpis za prvo Cankarjevo nagrado

Ljubljana, 11. decembra - Upravni odbor Cankarjeve nagrade, v katerem so predstavniki Slovenskega centra PEN, Univerze v Ljubljani, ZRC in SAZU, je razpisal javni poziv, s katerim vabi k predlogom kandidatov za Cankarjevo nagrado. Ta je namenjena izvirnim literarnim delom v letu 2019. Za nagrado se lahko potegujejo dela v literarnih zvrsteh, v katerih je ustvarjal Cankar.

Vrhnika. Vrhniški pirhi. Vrhniški pirh, na katerem je upodobljen pesnik Ivan Cankar. Foto: Petra Trček/STA

Vrhnika.
Vrhniški pirhi.
Vrhniški pirh, na katerem je upodobljen pesnik Ivan Cankar.
Foto: Petra Trček/STA

Predloge za kandidate za Cankarjevo nagrado zbirajo na Slovenskem centru PEN do 8. februarja, so sporočili iz upravnega odbora Cankarjeve nagrade.

Kot piše v pozivu, je Cankarjeva nagrada priznanje za vrhunsko literarno umetnino ter letni poklon velikemu slovenskemu pisatelju, dramatiku, pesniku in esejistu Ivanu Cankarju. Podeli se lahko ustvarjalki oziroma ustvarjalcu, ki je z izvirnim literarnim delom - pesniško zbirko, romanom, dramskim delom, zbirko kratkih pripovedi ali esejev - torej z delom s kateregakoli področja Cankarjevega ustvarjanja, trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico. Nagrado bo posameznik lahko dobil le enkrat.

V poštev pridejo dela, ki so izšla v knjižni obliki v koledarskem letu, v katerem je objavljen javni poziv, pri dramskem delu, ki ni bilo objavljeno, pa je enakovredna praizvedba v slovenskem jeziku, izvedena v koledarskem letu 2019.

Izbor finalistov ter končni izbor nagrajenke oziroma nagrajenca bo opravila strokovna žirija. Nagrajenec bo razglašen tik pred podelitvijo nagrade, ki bo na osrednji slovesnosti maja 2020 v Kulturnem domu na Vrhniki. V letu 2020 bo Cankarjeva nagrada podeljena le enemu nagrajencu, ki bo prejel denarno nagrado, v vrednosti najmanj 1000 evrov, diplomo in pisno utemeljitev.

Pismo o nameri, v katerem so se zavezali k ustanovitvi Cankarjeve nagrade, so pobudniki literarne nagrade - predstavniki Slovenskega centra PEN, Univerze v Ljubljani, Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) ter SAZU, podpisali že lani, letos pa so podpisali še akt o ustanovitvi nagrade, ki je začel veljati 26. septembra.

Javni poziv so predstavili na nocojšnjem literarnem večeru v dvorani Društva slovenskih pisateljev in centra PEN, na katerem so se poklonili obletnici smrti Ivana Cankarja (1876-1918).