Svet 13.12.2019 5:00

Igralec iz filma Moje pesmi moje sanje Christopher Plummer dopolnil 90 let

Toronto, 13. decembra - Svoj 90. rojstni dan praznuje kanadski igralec Christopher Plummer. Kljub bogati igralski karieri in številnim filmskim, televizijskim in gledališkim vlogam je najbolj poznan po vlogi aristokratskega vdovca Georga von Trappa v glasbenem filmu Moje pesmi, moje sanje iz leta 1965, v katerem je zaigral skupaj z Julie Andrews.

Ljubljana. Muzikal Moje pesmi, moje sanje. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzikal Moje pesmi, moje sanje.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Rodil se je v Torontu kot edinec Isabelle Mary Abbott in Johna Plummerja. Je pravnuk nekdanjega kanadskega premiera Johna Abbotta. Starša sta se kmalu po njegovem rojstvu ločila, zato je Christopher odraščal v razširjeni družini Abbott. Študiral je, da bi postal koncertni pianist, vendar se je že kot otrok zaljubil v gledališče, na gledaliških deskah je začel nastopati pri 18 letih, kmalu se je lotil tudi študija igre.

Na Broadwayu je debitiral leta 1953 v predstavi The Starcross Story, njegova prva filmska vloga pa je iz leta 1958, ko je zaigral v Stage Struck. Sledilo je več kot 90 vlog. Med njimi velja omeniti vloge v zgodovinskem spektaklu Padec rimskega cesarstva, Mož, ki je hotel biti kralj, Waterloo, Bitka za Anglijo, Nicholas Nickleby, Čudoviti um, Malcolm X, Dekle z zmajskim tatujem ter Volk z Wall Streeta. Nastopil je tudi v šesti sezoni Zvezdnih stez.

Lani se mu je izmuznil oskar za stransko vlogo (Ves denar sveta), s čimer bi bil najstarejši dobitnik oskarja v tej kategoriji, je pa to postal leta 2012, ko je prvič v svoji dolgoletni karieri, pri 82. letih, prejel kipec za stransko moško vlogo v filmu Začetniki. Za vlogo je dobil tudi zlati globus.

Za oskarja je bil nominiran še leta 2010 za upodobitev slovitega ruskega pisatelja Leva Tolstoja v filmu Poslednja postaja. Film je eden najljubših igralčevih stvaritev.

V gledaliških vlogah se je uveljavil na obeh straneh Atlantika, zlasti v shakespearjanskih vlogah. Velja za enega najboljših dramskih igralcev svoje generacije.

Za svoje igranje je prejel najvidnejše nagrade na vseh treh področjih ustvarjanja. Poleg omenjenega oskarja še dvakrat televizijskega emmyja in dvakrat gledališkega tonyja.