Svet 12.12.2019 16:31

Jamska slikarija v Indoneziji je najstarejši znani primerek figuralne umetnosti

Džakarta, 12. decembra - Poslikava na steni jame na otoku Sulavezi v Indoneziji, ki so jo odkrili pred dvema letoma, je po oceni strokovnjakov stara skoraj 44.000 let. Prizor lova na divje živali, ki jih zasledujejo na pol človeška in na pol živalska bitja s kopji in vrvmi, je po prepričanju strokovnjakov doslej najstarejša znana figuralna poslikava na svetu.

Poslikava po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v širino meri 4,5 metra. Ekipa strokovnjakov na avstralski Univerzi Griffith je z uporabo sodobnih tehnologij za datiranje potrdila, da je slikarija na apnenčasti steni jame stara vsaj 43.900 let in da spada v zgodnji paleolitik. Študijo o njej so objavili v reviji Nature.

"Lovski prizor je po našem vedenju trenutno najstarejši slikovni zapis zgodbe in najstarejši primer figuralne umetnosti na svetu," so svoje ugotovitve povzeli strokovnjaki.

Lovci so naslikani s temno rdečo barvo, imajo človeška telesa ter živalske glave, tudi glave ptic in kuščarjev. Glede na slikarijo, ki je v precej slabem stanju, strokovnjaki sklepajo, da je na tem območju pred 44.000 leti obstajala umetniško zelo napredna kultura z izoblikovano folkloro, religioznimi miti in duhovnimi prepričanji.

"Prizor je tako mogoče videti ne le kot najzgodnejši datiran primer figuralne umetnosti na svetu ampak tudi kot najstarejši dokaz o sporočanju pripovedi v paleolitski umetnosti," menijo strokovnjaki.

Že lani pa so strokovnjaki ugotovili, da je rdečkasto-rjava risba sicer neprepoznavne živali v jami na indonezijskem otoku Borneo stara najmanj 40.000 let.

Dolgo je veljalo, da se je jamska umetnost najprej pojavila v Evropi, a indonezijske slikarije tej teoriji kljubujejo. Samo na otoku Sulavezi je po pisanju AFP vsaj 242 jam in drugih zatočišč s starodavnimi poslikavami in vsako leto odkrivajo nove.