Slovenija 12.12.2019 17:03

Nagrada ICOM Slovenija projektu Javorca in razstavi Južna ozvezdja

Ljubljana, 12. decembra - Nagrado ICOM Slovenija za delo na mednarodnem področju sta za projekt Javorca prejela Damjana Fortunat Černilogar in Marko Grego. Nagrado za promoviranje vsakoletne izbrane ICOM-ove teme je za projekt Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih prejela Bojana Piškur. Nagradi so podelili na popoldanski slovesnosti v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

Zatolmin. Cerkev sv. Duha Javorca v Zatolminu, posvečena padlim avstro-ogrskim branilcem tolminskega bojišča soške fronte. Foto: Robert Hrovat/STA Arhiv STA

Zatolmin.
Cerkev sv. Duha Javorca v Zatolminu, posvečena padlim avstro-ogrskim branilcem tolminskega bojišča soške fronte.
Foto: Robert Hrovat/STA
Arhiv STA

Projekt Javorca obsega razstavo z naslovom Spominska cerkev Sv. Duha v Javorci - bazilika miru, dvojezično monografijo, spremljevalni program in mednarodna gostovanja. Kot piše v utemeljitvi, gre za širši projekt predstavitve, promocije in opozarjanja na izjemno sporočilnost spominske cerkve Sv. Duha v Javorci, ki je bila leta 2018 prepoznana z Znakom evropske dediščine. Razstavni projekt, ki je potekal med letoma 2016 in 2019, je gradil na pomenu medsebojnega povezovanja in ponovnega sodelovanja vseh narodov, tudi tistih, ki so bili pred več kot sto leti na nasprotnih bregovih. Obenem je z opozarjanjem na ranljivost kulturnega spomenika prispeval k vzpodbujanju nove univerzalne odgovornosti za dediščino.

Komisija projektu nagrado podeljuje za odlično sodelovanje Tolminskega muzeja z ustanovami v Avstriji, Italiji, na Češkem in Hrvaškem. Kot še piše v utemeljitvi, je komisija prepoznala pomen Javorce s spominsko cerkvico Sv. Duha in vrednot, ki jih predstavlja, v širšem evropskem prostoru. Cerkev, ki so jo med 1. svetovno vojno prostovoljno zgradili vojaki različnih narodnosti, je izjemen pomnik, ki predstavlja poziv k miru in spravi. Razstava in vse ostale aktivnosti so temeljile na spodbujanju medsebojnega sodelovanja ne glede na narodnost, versko pripadnost ali sposobnost.

Razstava Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, ki je bila na ogled med marcem in septembrom letos, je bila rezultat večletnega študijskega projekta. Koncept raziskave in razstave je presegel pogled na konkreten zgodovinski čas in prostor ter z njima povezana temeljna vprašanja in dileme. V ospredju razstavnega in študijskega projekta je bilo vprašanje kulturnih politik članic gibanja neuvrščenih, ki je spodbujalo priznanje kulturne raznolikosti.

Komisija je projektu nagrado podelila zaradi izrazito mednarodno umeščenega snovanja projekta, v katerem so z Moderno galerijo ter Muzejem sodobne umetnosti Metelkova sodelovali muzeji umetnosti v Sloveniji, Srbiji, Črni gori, Čilu, na Japonskem, v Bangladešu in Hong Kongu. Dediščina umetnosti posameznih primerov in hkratna umeščenost del sodobne umetnosti v razstavo sta nudili možnost premisleka o sodobnem času na podlagi zgodovinske izkušnje neuvrščenosti. Kreativni razmislek, ki je izražen v razstavi Južna ozvezdja: poetike preteklosti, dediščino interpretira kot sredstvo razumevanja sodobnega sveta, kar odraža angažirano usmerjenost delovanja sodelujočih v projektu, obenem pa spodbuja mednarodni dialog ter zavedanje o univerzalni odgovornosti za dediščino, še piše v utemeljitvi.

Nagrada ICOM Slovenija je bila oblikovana z namenom vzpodbujanja, popularizacije in promoviranja mednarodnega mreženja slovenske muzejev in njihovega dela.