Svet 14.12.2019 5:00

V Egiptu odkrili redko poprsje faraona Ramzesa II.

Kairo, 14. decembra - Egiptovski arheologi odkrili redko poprsje egiptovskega faraona Ramzesa II. Poprsje s simbolom ka iz rdečega granita so našli na zasebnem zemljišču v mestu Mit Rahina v bližini Gize, so sporočili z egiptovskega ministrstva za antikvitete.

Egipt, Luxor. Odkritje restavriranega kipa faraona Ramzesa II v Lurxorskem templju v Egiptu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Egipt, Luxor.
Odkritje restavriranega kipa faraona Ramzesa II v Lurxorskem templju v Egiptu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Ka je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v starodavnem Egiptu predstavljal dušo človeka ali božanstva, ki se je po smrti lahko naselila v kip človeka ali božanstva.

Vodja vrhovnega sveta za antikvitete Mostafa Waziri je poprsje označil kot eno najredkejših arheoloških odkritij. "Gre za prvi kip Ramzesa II. s simbolom ka iz granita," je povedal. Do sedaj ena znana Ramzesova skulptura s tem simbolom je iz lesa.

Mesto Mit Rahina leži v bližini lokacije starodavnega egiptovskega mesta Memfis, približno 30 kilometrov južno od Kaira. Poprsje Ramzesa II. je visoko 105 in široko 55 centimetrov.

Ramzes II. je bil sin Seta I. in najpomembnejši kralj 19. dinastije Ramesidov. Vladal je od leta 1279 pr.n.št. in Egipt povzdignil do velike moči. Imel naj bi 100 otrok.

Znan je po obsežnih gradbenih delih, ki jih je izvajal po vsem kraljestvu. Dogradil je velika templja v Karnaku in Luksorju, postavil templje v Tebah in Abidosu ter monumentalna templja v Abu Simblu. V vzhodnem delu Nilove delte je zgradil novo metropolo. Pokopan je bil v Dolini kraljev. Njegovo mumijo so odkrili leta 1881.