Slovenija 17.12.2019 8:00

Novogoriški knjižni sejem Knjige pod jelkami letos na novi lokaciji

Nova Gorica, 17. decembra - V Novi Gorici bodo danes ob 17. uri odprli peti knjižni sejem Knjige pod jelkami, na katerem letos sodeluje kar 20 založb. Prizorišče sejma pa bodo z Bevkovega trga prenesli v nekdanjo stavbo Diamonda, ki jo je odkupila novogoriška občina in jo namenja različnim prireditvam.

Ljubljana. Knjige. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Knjižni sejem bo vse do petka potekal vsak dan med 13. in 21. uro in s tem omogočil, da se prav pod vsako praznično jelko znajde tudi kvalitetna knjiga, so sporočili organizatorji.

Ob začetku sejma bodo odprli tudi razstavo Zidovi/Walls avtorice Kaje Širok, ki se ukvarja z zidovi kot fizično realnostjo in simbolno mejo v razdeljenih mestih danes (Berlin, Gorica/Nova Gorica, Sarajevo).

Knjižni sejem bo obogatil popoldanski program, kjer bodo poklepetali s povabljenimi festivalskimi gosti, med njimi so pisatelj Josip Osti, umetnik in filozof Evgen Bavčar, fizik in filozof Sašo Dolenc ter novinarka in književnica Agata Tomažič.

Predstavili se bodo tudi domači avtorji, med njimi dobitnica nagrade mira slovenskega centra PEN Neda Rusjan Bric in letošnja prejemnica nagrade Fanny Haussmann Maruša Mugerli Lavrenčič. O svojem odmevnem in nagrajevanem filmu Zgodbe iz kostanjevih gozdov, ki naslavlja praznjenje vaških skupnosti v Benečiji sredi preteklega stoletja, bo spregovoril avtor Gregor Božič.

Letos se bodo še posebej posvečali kulinariki in odgovornemu odnosu do okolja, predvsem konceptu zero-waste. Zato so tudi obiskovalce povabili, naj prinesejo svojo lastno embalažo za večkratno uporabo. O medu se bodo pogovarjali in ga okušali z Williamom Blomstedtom, o gastronomiji pa z Luko Novakom. S prazničnimi dobrotami bo obiskovalce vabila tudi kulinarična tržnica.

Sejemski dan se bo vsak večer zaključil z brezplačnim koncertom ali filmom. Nocoj bo stopila na oder Drajnarjuva vampa, zasedba bratov Hostnik, ki bo izvedla koncert narečnih besedil, raskavih glasov in boleče-duhovite kritike sodobnega sveta. V sredo bo verze Alme Karlin predstavila vsestranska umetnica Nika Solce, festival pa se bo v petek zaključil s koncertom Martin Ramoveš Banda z gosti, ki bo posvečen svežemu albumu Rob, ki črpa iz poezije satirika Ivana Roba.

Četrtkov večer je namenjen predvajanju kratkih filmov o velikih vojnah, ki so zaznamovale naše okolje - Zgodovina osebno avtoric Anje Medved in Nadje Velušček ter Moving letters avtorja Luce Chinaglie.

Organizator sejma je že vsa leta Društvo humanistov Goriške.