Svet 16.12.2019 6:00

V Amsterdamu bodo restavrirali mural Keitha Haringa

Amsterdam, 16. decembra - V Amsterdamu bodo prihodnje leto restavrirali mural ameriškega umetnika Keitha Haringa, ki krasi Food Center Amsterdam (FCA). Haring ga je naslikal leta 1986, osem let zatem ga je zakrila kovinska preobleka pročelja, ponovno so ga odkrili lani.

Nemčija, Hamburg. Razstava del ameriškega umetnika Keitha Haringa. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Hamburg.
Razstava del ameriškega umetnika Keitha Haringa.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Po pisanju spletnega portala Art Daily je mural v dokaj dobrem stanju. Če ga želijo ohraniti zanamcem, pa ga je potrebno restavrirati, je odločila stroka. Letos so tako izdelali restavratorski načrt in se dogovorili glede financiranja.

Restavriranje bo predvidoma stalo 180.000 evrov, ki jih bodo, vsak po tretjino, prispevali Fundacija Keitha Haringa, mesto Amsterdam in Marktkwartier. V projektu sodeluje tudi amsterdamski muzej Stedelijk.

Haring, rojen leta 1958 v Pensilvaniji, se je pri 20 letih preselil v New York, kjer se je srečal s tamkajšnjo živahno sceno uličnih umetnikov ter s pop artom in grafiti. Med drugim je prijateljeval z Andyjem Warholom, Jean-Michelom Basquiatom, Madonno in Grace Jones.

Kmalu je razvil svojstven in zelo prepoznaven slog obrobljenih figur, ki je blizu tako stripovski kot ulični umetnosti. Deklariral se je za političnega umetnika, ki je s svojimi deli želel nagovoriti čim širše občinstvo. Boril se je proti kapitalizmu in rasizmu ter nazadnje proti aidsu, za posledicami katerega je umrl leta 1990.

Leta 1986 se je prvič samostojno predstavil v muzeju, in sicer ravno v Stedelijku v Amsterdamu. O razstavi je povedal: "... ker je večji muzej v Amsterdamu, je razstava imela fenomenalen obisk. Zame je bila to izjemna izkušnja. Čutil sem, da sem res nekaj dosegel."

Umetnik je bil v tistem času tudi zelo aktiven v mestu. Šel je na ulico in z mladimi grafitarji v enem dnevu poslikal stene depoja muzeja, ki je bil na lokaciji centralne mestne tržnice. Mural, ki prikazuje mitsko žival, izrisano z belo črto, je njegov drugi največji ohranjeni mural na javnem mestu v Evropi. Meri približno 12 x 15 metrov.

Ker so želeli izboljšati klimatske pogoje v depoju, so leta 1994 na opečno fasado pritrdili kovinsko preobleko, ki je mural zakrila. Po skoraj 25 letih so ga ponovno odkrili lani.