Svet 16.12.2019 9:16

Gregor Pratneker prejemnik nagrade Prix Eugene Boudin

Pariz, 16. decembra - Francoski Salon de Beaux Arts je mariborskemu slikarju Gregorju Pratnekerju podelil nagrado Prix Eugene Boudin, imenovano po francoskem slikarju Eugenu Boudinu, je sporočil nagrajenec. Nagrado je prejel za sliko Pomlad v gorah, v tehniki olje na platnu.

Mednarodni salon francoskega Nacionalnega združenja lepih umetnosti (SNBA) je med 12. in 15. decembrom potekal v razstavišču Carruosel du Louvre, na njem pa je sodelovalo več kot 600 umetnikov.

To razstavo likovnih ustvarjalcev so v Parizu prvič organizirali leta 1865, na njej pa so razstavljali umetniki kot so Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Amedeo Modigliani in Joan Miro. Leta 1891 je na njem kot prva Slovenka sodelovala Ivana Kobilca.

Gregor Pratneker se je rodil leta 1973 v Mariboru, kjer še danes živi in ustvarja. Slika izključno v tehniki olje na platnu. Leta 2006 je diplomiral na oddelku za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti v Mariboru, leta 2012 pa še magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V zadnjem času se posveča predvsem krajinam - gozdovom. Prejel je več nagrad, med drugim lani francosko nagrado prix d'excellence de peinture abstrate du salon.