Slovenija 16.12.2019 9:48

V ljubljanski Mestni hiši karikature Cirila Horjaka

Ljubljana, 16. decembra - V Zgodovinskem atriju Mestne hiše Ljubljana bodo ob 16.30 odprli razstavo priznanega slovenskega karikaturista Cirila Horjaka Horowitza, znanega tudi z umetniškim imenom Dr. Horowitz. Pod naslovom Risbe v Soboto bodo predstavljene portretne karikature in naslovnice, ki že vrsto let krasijo prilogo časnika Večer V soboto.

Horjak že vrsto let spada med najbolj prepoznavne avtorje slovenske karikature in stripovske umetnosti. Rodil se je leta 1975 v Slovenj Gradcu. S stripovsko nalogo je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorjih Jožefu Muhoviču in Milanu Eriču. Konec 80. let minulega stoletja je dvakrat zapored dobil prvo nagrado na natečaju mladinskega avtorskega stripa v Novem Sadu. V mednarodnem prostoru so bila njegova dela predstavljena večinoma pod okriljem revije Stripburger.

Novembra 2003 je pri Stripburgerju izšel njegov prvi stripovski album Ride, v sklopu Stripburgerjeve akademije za strip pa je pripravil tudi prvi slovenski učbenik stripa Najmanjša velika enciklopedija stripa. S svojim zobozdravnikom Rokom Juričem je leta 2014 ustvaril izobraževalni strip o zdravljenju zob Endodontostrip, z Juretom Stojanom pa je leta 2016 za Delo ustvaril serijo stripov o ekonomskih temah Striponomija.

O stripu kot gostujoči predavatelj poučuje na različnih slovenskih fakultetah, na pripovedovalskih festivalih pripoveduje pravljice za otroke in odrasle, dela z mladostniki z avtizmom in vodi literarne delavnice v okviru projekta ViA Javne agencije za knjigo. S časopisom Večer sodeluje od leta 2007. V dobrih 570 tednih se je nabralo že več kot 1000 ilustracij.

Za svoje ilustracije dobil nagrado Društva novinarjev Slovenije za izstopajoče novinarske dosežke v letu 2017.