Svet 17.12.2019 5:00

Pred 250-letnico rojstva v Bonnu velika razstava o Beethovnu

Bonn, 17. decembra - V Bonnu so v ponedeljek uradno začeli praznovati obletnico rojstva skladatelja Ludwiga van Beethovna. Prireditve se bodo vrstile do 17. decembra prihodnje leto, ko bo minilo 250 let, odkar se je rodil v tem mestu. V letu dni po vsej Nemčiji načrtujejo približno 1000 koncertov, opernih predstav in konferenc. Na ogled je tudi že velika razstava.

Nemčija, Berlin. Voščena lutka skladatelja Ludwiga van Beethovna v berlinskem muzeju voščenih lutk Madame Tussauds. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Voščena lutka skladatelja Ludwiga van Beethovna v berlinskem muzeju voščenih lutk Madame Tussauds.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstava v Bundestkunsthalle se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dotika vseh najbolj pomembnih obdobij v življenju Beethovnova, ki se je v Bonnu rodil leta 1770, umrl pa je leta 1827 na Dunaju.

Videti je mogoče več kot 250 dragocenih rokopisov, partitur, slik in glasbenih instrumentov. Namen razstave, ki so jo naslovili Beethoven - World.Citizen.Music, je predstaviti skladatelja kot človeka, ki je ustvaril več mojstrovin klasične glasbe, med njimi znano deveto simfonijo.

Med vrhunci razstave so po poročanju dpa načrti za Odo radosti iz devete simfonije, ki je danes evropska himna, in kopija rokopisa tretje simfonije, znane pod imenom Eroica. Na ogled je tudi njegovo pismo iz leta 1802, t.i. Heiligenstadt Testament, v katerem je izrazil zaskrbljenost nad izgubljanjem sluha.

"Obiskovalci bodo videli izbor neprecenljivih predmetov tako iz zbirke Beethovnove hiše kot od javnih in zasebnih posojevalcev iz vse Evrope, med njimi več globoko ganljivih predmetov, ki so bili redko ali nikoli predstavljeni v javnosti," so sporočili iz Bundestkunsthalle. Razstava bo na ogled do 26. aprila 2020.

V mestu ob Renu je Beethoven preživel le dobri dve desetletji svojega življenja, saj je večino časa živel na Dunaju in tam ustvaril vsa najpomembnejša dela. Njegovo rojstno hišo, ki je z okrog 100.000 obiskovalci letno po pisanju dpa eden najbolj obiskanih muzejev na svetu, so za jubilejno leto v celoti prenovili in razširili.