Slovenija 17.12.2019 8:35

V Galeriji P74 najnovejši cikel Uroša Potočnika

Ljubljana, 17. decembra - V Galeriji P74 bodo danes odprli razstavo slikarja Uroša Potočnika z naslovom Ponovi ("Majhna razlika"). V svojem najnovejšem ciklu bo predstavil slike, kolaže in risbe, v katerih se osredotoča na reklame, tehnične zaplete in žival, v njegovem primeru konja. Razstava bo na ogled do 8. januarja.

Razstava bo po umetnikovih besedah razdeljena v tri sklope: v enem bo tematiziral reklame oziroma barvne študije reklam in njihovo kompozicijo, drugi del reševanje situacij, recimo tehničnih zapletov, v tretjem sklopu pa konja in njegovo vlogo. Kustosinja je Nina Skumavc.

Umetnik iz Slovenj Gradca, ki živi in ustvarja v Belih Vodah nad Šoštanjem, je navdih našel v reklamnih letakih, pri katerih je opazil, da je organizacija med podobami zelo racionalna. Gre preprosto za racionalno zapolnjevanje prostora. Ena izmed možnih organizacij slikovnega polja, ki deluje racionalno, je mreža, ki se mu je zdela zelo primerna za organizacijo in predstavitev reklamnih letakov.

Reklamni letak je fotografiral in ga z računalniškim programom pomanjšal na nekaj pikslov. Nato je pomanjšano podobo v programu povečal. Med pomanjšanjem podobe se izgubi veliko podatkov oziroma detajlov o sami podobi, zato se pri povečavi vzpostavi nova abstraktna podoba, ki je posledica pomanjkanja podatkov.

"Nove podobe je algoritem izračunal s pomočjo združevanja segmentov in povzemanjem povprečja. Pri ponovni povečavi program preprosto zapolni vrzeli s povprečjem med obstoječimi podatki oziroma posameznimi segmenti podobe. S tem postopkom dobiš osnovni abstrahirani svetlostni in barvni odtis reklamnega letaka, izračunan s pomočjo povprečja in združevanja med posameznimi točkovnimi slikovnimi enotami. Podobo povečam in preslikam na platno ter prekrijem z nekaj lazurnimi nanosi sive barve," je o svojem ustvarjalnem postopku zapisal Potočnik.

Ob tematiki konja pa želi umetnik spomniti, da živimo v času hitrih industrijskih revolucij. V zadnjih 250 letih smo prešli skozi štiri, od parnega stroja, elektrike, računalnika do avtomatizacije delovnih procesov, strojnega učenja in razkrivanja zapletenih algoritmov. Vsaka je na novo pretresla družbo.

"Ko se je konj, nekoč plemenita in človeku izjemno vredna žival, umaknil parnemu stroju, je njegova vrednost padla. Danes ga uporabljamo samo še za zabavo, rekreacijo in klobase. Danes vrednost pada človeku. Zaradi avtomatizacije delovnih procesov, robotizacije, strojnega učenja in razvozlanih algoritmov se bodo počasi ukinjala mnoga delovna mesta. Človeku bo hitro potrebno poiskati novo vrednost in novo družbeno paradigmo," so ob razstavi zapisali v galeriji.

Uroš Potočnik je leta 2006 diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in leta 2012 končal magistrski študij. Aktiven je na področju slikarstva, fotografije, znanstvene ilustracije, videa in glasbe. Samostojno ali skupinsko razstavlja po Sloveniji in v tujini. V zadnjih letih se je med drugim predstavil v Galeriji Božidar Jakac, na Trienalu sodobne umetnosti, v Equrni ter v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi.