Svet 16.12.2019 16:25

Sašo Vrabič med sedmimi zmagovalci natečaja v Rembrandtovem letu

Amsterdam, 16. decembra - Sašo Vrabič se je z delom A Girl At The Exit uvrstil med sedem zmagovalcev mednarodnega slikarskega natečaja, ki so ga objavili na Nizozemskem v letošnjem Rembrandtovem letu. Po dolgem premisleku se je žirija odločila za sedem zmagovalcev z vsega sveta, je na Facebook strani sporočil organizator. Aprila prihodnje leto bodo povabljeni na Nizozemsko.

Novo mesto. Slikar Sašo Vrabič. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Slikar Sašo Vrabič.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Mednarodni natečaj je v letošnjem letu, ko mineva 350 let od Rembrandtove smrti, pripravila nizozemska družba Royal Talens, ki proizvaja slikarske barve. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1899, istega leta pa je trgu predstavilo tudi znamko oljnih, akrilnih, vodnih in pastelnih barv, poimenovano po Rembrandtu.

Izmed skoraj 600 prijavljenih umetniških del je žirija najprej izbrala deset nominirancev, ki jih je v preteklih dneh predstavljala na Facebooku, danes pa je razglasila zmagovalce. Nagrajenci bodo svoja dela razstavili v Rijksmuseumu v Amsterdamu, ki hrani največjo zbirko Rembrandtovih del, pa tudi dela drugih nizozemskih oziroma flamskih slikarjev, kot je Johannes Vermeer.

Sašo Vrabič se je med sedem zmagovalcev uvrstil z oljem na platnu v velikosti 45 krat 35 cm, ki ga je v slovenščini naslovil Zamorka pri izhodu, pri tem pa se je navezal na delo Zamorka Antona Ažbeta iz leta 1895.

Vrabič, rojen leta 1974 v Slovenj Gradcu, je diplomiral in magistriral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Ukvarja se s slikarstvom ter drugimi oblikami vizualne in zvočne umetnosti. Predstavil se je na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in po svetu.